Sci-Tech

Cum arată o vacanță prietenoasă cu mediul

post-img
imagine simbol

Turismul poate deseori să dăuneze mediului, iar CNN vine cu o serie de sfaturi pentru ca vacanțele voastre să nu afecteze în vreun fel zona pe care o vizitați, potrivit stiriletvr.ro.

Cheltuiți la nivel local

Faceți cumpărături la afacerile locale, independente. Ele tind să plătească taxe locale și sunt deținute de localnici, care, la rândul lor, și angajează localnici. Ca urmare, banii pe care voi îi cheltuiți rămân în zona vizitată.

În locurile unde banii turiștilor merg direct la întreprinderile locale, conservarea mediului ajunge să fie încurajată. Un exemplu este reprezentat de sanctuarele de rinoceri din Botswana. Datorită veniturilor generate de turiști, în 2010, sanctuarul Khama Rhino a angajat cu normă întreagă 26 de oameni și mult mai mulți muncitori ocazionali.

Securitatea economică poate, la rândul său, să-i determine pe localnici să aprecieze importanța protejării speciilor de animale vulnerabile, precum rinocerii. Cercetări separate asupra oamenilor care trăiesc în jurul rezervației naturale Maasai Mara din Kenya au descoperit că oamenii ale căror mijloace de existență erau dependente de turism aveau mai multe șanse să susțină eforturile de conservare a faunei sălbatice locale.

Reduceți amprenta voastră de carbon

Turismul generează deșeuri și consumă resurse. O modalitate simplă de a vă reduce amprenta asupra mediului este să utilizați mai puține resurse în fiecare etapă a vacanței. Un singur turist folosește în medie 300 de litri de apă în fiecare noapte. Reutilizarea prosoapelor, spălarea mai puțin a toaletei și scurtarea timpului de duș pot ajuta.

Aflați mai multe despre zona vizitată și despre problemele de mediu de acolo. Dacă pierderea habitatului este o problemă, contribuiți la organizațiile locale care sprijină conservarea. Organizații precum National Trust oferă chiar și vacanțe în Marea Britanie care ajută la finanțarea muncii lor.

Alegeți cu atenție destinația și poate ajungeți să vă implicați în problemele de mediu

Turismul te îndepărtează de familiar și îți oferă spațiu pentru auto-reflecție. Cercetările au descoperit că oamenii au fost inspirați de călătorii pentru a face schimbări majore în viață, precum alegerea unei alte cariere sau a unui alt loc pentru a trăi.

Mulți alpiniști pasionați, de exemplu, adoptă un stil de viață minimalist și mobil. Un studiu asupra stilului de viață al alpiniștilor din SUA a arătat că provocările vieții pe drum, adunările la camping și timpul considerabil petrecut în natură pot aduce beneficii extraordinare.

Stilul de viață al alpiniștilor este inspirat și conectat cu mediile naturale. Și nu este singurul tip de turism alternativ. Acești turiști pot deveni susținători ai protecției locurilor la care țin profund. Turiștii de surf, de exemplu, au condus diverse campanii împotriva deversării apelor uzate în apele de scăldat din Regatul Unit.

Alăturați-vă organizațiilor care luptă pentru conservarea locurilor la care țineți, contribuiți la dezvoltarea lor durabilă și împărtășiți-vă viziunea despre aceste locuri.

Rămâneți curioși

Continuați să explorați! Poate fi tentant să rămâneți într-o bula turistică și să nu părăsiți limitele stațiunii alese sau să rămâneți cu grupuri și activități familiare de călătorie.

Croazierele sunt un exemplu clasic de turism într-o bulă. Locurile vizitate contează mai puțin. Principala atracție este hotelul plutitor. Dar turismul de croazieră rareori aduce beneficii populațiilor locale. În schimb, afectează semnificativ mediul. În zona Golfului Trujillo din Honduras, de pildă, au fost raportate creșteri ale gunoiului și canalizării de când turismul comercial de croazieră a început să opereze în zonă în 2014. Îngrijorări similare au determinat apeluri pentru restricționarea turismului de croazieră în destinații europene populare precum Veneția, Marsilia și Barcelona. În 2022, peste 50.000 de persoane au semnat o petiție pentru a interzice navele de croazieră în Marsilia.

City break-urile pe distanțe scurte sunt o opțiune mai ecologică. Călătoriile către aceste destinații au mai multe șanse să folosească mijloace de transport care sunt asociate cu emisii mai mici de CO₂ decât călătoriile pe distanțe lungi. Și în zonele urbane, activitățile sunt susceptibile să se desfășoare într-o zonă geografică concentrată.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter