Politic

Accesul în Primăria Chişinău va fi restricţionat de la 1 ianuarie 2024. Ce spun autoritățile

Accesul în Primăria Chişinău va fi restricţionat de la 1 ianuarie 2024. Ce spun autoritățile

Accesul în Primăria Chişinău va fi restricţionat de la 1 ianuarie 2024. Asta deși primarul Ion Ceban a declarat de mai multe ori că instituţia este cea mai transparentă din Republica Moldova. El a cerut azi să fie instalate turnichete, camere video şi scannere de control la intrarea în Primărie. Unele măsuri de securitate au fost deja implementate.

„Acum e timpul de masă, aşteptaţi vă rog până la ora 13.00. Şi o să vină domnul Chirilescu.”

„Noi nu avem nevoie de interviu. Nu avem nevoie de nimic. Vrem doar să luăm nişte ilustraţii cu holurile primăriei. Chiar dacă e instituţie publică, nu ne permiteţi?
- Nu, asta e indicaţia primită.”

Echipa TVR MOLDOVA a încercat să filmeze pe coridoarele primăriei  măsurile sporite de securitate anunţate astăzi de primarul Ion Ceban.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Accesul în primărie a fost deja restricționat. În hol sunt instalate astfel de turnichete de care pot trece doar angajații primăriei și cei cu permise speciale. În plus, aici se află în permanentă doi agenti de pază care au grijă ca nicio persoană străină să nu pătrundă în interior.”

La Primărie a venit și un cetățean care dorea să transmită o scrisoare primarului. Nu a fost lăsat însă să intre şi a făcut cale întoarsă.

„Eu mă voi adresa la procuratură şi acolo o să-mi explice, aveau dreptul să-mi restricţioneze accesul sau nu. Sau la Ministerul de Interne. O să scriu o plângere, să se clarifice.”

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chişinău, Vasile Chirilescu, ne-a comunicat că nici reprezentanții presei nu pot trece de turnicheti. Primarul a cerut la şedinţa de astăzi măsuri mai stricte de securitate la intrarea în instituţie. Din 2024, se va instala un scaner iar, pe coridoare, mai multe camere video. Ion Ceban a spus că a luat această decizie pentru siguranţa angajaţilor primăriei.

ION CEBAN, primarul municipiului Chişinău: „Cine şi cui nu-i lene umblă pe holurile şi culoarele primăriei. Să finalizăm cu o astfel de abordare. Şi rog ca de la 1 ianuarie, să fie pusă în aplicare, ca nicio persoană să nu intre în instituţie, în incinta primăriei dacă nu are permis, dacă nu are un motiv în acest sens.”

În 2021, Ion Ceban sustinea că Primaria Chişinău este cea mai transparentă instituţie publică din Republica Moldova, iar uşile sunt deschise pentru toţi cetățenii municipiului.

ION CEBAN, primarul municipiului Chişinău: „Astăzi nu găsiți o instituție cum este Primăria municipiului Chişinău, la noi intraţi liber. În comparație cu toți ceilalți care strigă despre transparență, noi organizăm dezbateri și discuții publice pe orice domeniu și oricine are acces. 

Fostele şedinţele săptămânale, care erau publice, se desfăşoară acum în regim online. Nimeni nu poate pune întrebări aleşilor locali sau funcţionarilor publici. Legea cu privire la administraţia publică locală oferă pârghii legale primarilor să decidă singuri cum să-şi desfăşoare activitatea, inclusiv ce măsuri de securitatea să fie implementate în instituţia pe care o administrează.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter