Justiție

Evaluarea judecătorilor şi combaterea corupţiei, discutate la Forumul "Reformarea Justiţiei şi Combaterea Corupţiei" de la Chișinău

video

Evaluarea judecătorilor şi combaterea corupţiei - sunt printre subiectele discutate la Forumul "Reformarea Justiţiei şi Combaterea Corupţiei", care s-a desfăţurat la Chişinău. Autorităţile recunosc faptul că multe probleme din sistem aşteaptă încă să fie rezolvate, iar mai nou îşi propun să digitalizeze instanţele judecătoreşti.

Pe lângă reformele din domeniul Justiţiei, ce sunt în curs de implementare, la ediţia din acest an a Forumului "Reformarea Justiţiei şi Combaterea Corupţiei" s-a discutat şi despre justiţia viitorului. Mai exact, autorităţile îşi propun ca digitalizeze sistemul judecătoresc, pentru a creşte calitatea actului de justiţie şi să nu mai fie tergiversate cauzele penale, aşa cum se întâmplă în prezent.


ILIE CHIRTOACĂ, preşedintele CRJM: „Cum ar fi video conferinţele, care deja este un lucru pe larg utilizat. În acelaşi timp, există o serie de proceduri în cadrul unui proces de judecată, de exemplu, un proces verbal. Acum, cineva la un calculator il scrie. Ulterior, prin intergrarea tehnologiilor putem avea un soft automat care va înregistra şi va face din voce text şi invers.”


Autorităţile susţin că reformarea justiţiei depinde şi de felul în care instituţiile responsabile îşi fac munca.


IGOR GROSU, preşedintele Parlamentului Republicii Moldov: „Cu greu, dar într-un final avem un CSM, avem un CSP.  Eu am calculat un pic, la estimările mele, noi cam jumătate de an am cam pierdut.  Se putea deodată de făcut, din prima, adunarea, adunările, dar e despre ce vorbeam noi, despre rezistenţă şi încercarea de a încetini procesele. Acum, sigur Curtea Supremă de Justiţie, aici de asemenea trebuie să suplinim poziţiile, funcţiile vacante de acolo.”


JANIS MAZEIKS, Excelenţa Sa Ambasadorul UE în Republica Moldova: „Noi vom vedea importanţa reformării justiţiei şi a combaterii corupţiei, fiindcă acestea reprezintă elementele fondatoare pentru orice democraţie care vrea să devină parte a Uniunii Europene. Aţi făcut un lucru minunat. Eu aş zice că realizările sunt mai mult decât au aşteptat oficialii din Moldova.”


 NINA MARIA FITE, însărcinat cu afaceri ad-interim al SUA în Republica Moldova: „Este important să consolidăm în continuare capacităţile anticorupţie nu doar în Guvern, dar şi în cadrul societăţii civile şi în mass-media, pentru a putea urmări şi diminua aceste comportamente. Aceşti paşi sunt importanţi pentru a încuraja încrederea şi a promova responsbailitatea.”


Forumul se află la a şasea ediţie şi este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Moldova în colaborare cu Guvernul Republicii Moldova şi cu sprijinul financiar al Departamentului de Stat al SUA.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter