Sport

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din R. Moldova a primit invitaţia oficială de participare la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din R. Moldova a primit invitaţia oficială de participare la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv din Republica Moldova a primit invitaţia oficială de participare la Jocurile Olimpice de la Paris. Deocamdată, doar patru sportive au obținut calificarea la competiţia programată anul viitor.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Olimpic şi Sportiv, Republica Moldova: "La fiecare ediţie, fie că este cea de vară sau cea de iarnă, Comitetul Olimpic primeşte invitaţia de participare. Este clar că am dat curs, nici nu poate fi altă discuţie."

Invitaţia oficială este o tradiţie şi un element de protocol la Jocurile Olimpice. Forurile de profil ale tuturor statelor primesc acest document simbolic, care este semnat de preşedintele Comitetul Internaţional, Thomas Bach, cu aproape un an înainte de startul mareului eveniment. Arcaşul Dan Olaru, canoistul Serghei Tarnovschi, Daniela Cociu şi Măria Olăraşu sunt sportivii din Republica Moldova care au obținut deja cu biletul de calificare la Olimpiada de la Paris.

MARIA OLĂRAŞU, canoistă: "Mergem cu o motivaţie extrem de mare. Urmează să ne pregătim intens pentru Jocurile Olimpice pentru a obţine un rezultat mai bun." Mulţi alţi sportivi luptă, în prezent, pentru a îndeplini baremul de participare la Jocurile Olimpice. Printre aceştia sunt judocanul Denis Vieru şi halterofilul Marin Robu. Ambii au concurat şi la ediţia din 2021, de la Tokyo, aşa că au deja experienţa necesară pentru a lupta pentru o medalie olimpică.

MARIN ROBU, halterofil: "Am nevoie să mai adaug masă musculară. Acest lucru mă va avanta şi voi avea o evoluţie bună. Sper că la Jocurile Olimpice de la Paris să fiu în cea mai bună formă."

DENIS VIERU, judocan: "Nu e vorba de o simplă calificare. Toţi îşi doresc câte o medalie. Pentru asta trăim, visăm şi muncim."

Până atunci, însă, sportivi de performanţă, care sunt acum în Republica Moldova, vor participa la Olympic ECOFest. Evenimentul va cuprinde mai multe activităţi, printre care plantarea copacilor, dar şi organizarea câtorva competiţii sportive.

NICOLAE JURAVSCHI, preşedinte, Comitetul Olimpic şi Sportiv, Republica Moldova: "Evenimentele respective sunt organizate pentru a populariza şi a îndemna mai multă lume să participe la evenimentele sportive. Acum, va fi organizată în cadrul Săptămânii Europene Sportive."

A opta ediţie a Olympic ECOFest se va desfăşura, sâmbătă, în Parcul Valea Morilor din Chişinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter