Social

Ce spun responsabilii din domeniul protecţiei copilului şi psihologii despre abandonul nou-născuţilor, un fenomen tot mai răspândit în Republica Moldova

Abandonul bebelusilor
Sursa video: TVR MOLDOVA

Lipsa educaţiei, tulburările emoţionale dar şi existenţa unor traume ale mamelor pot duce, de cele mai multe ori, la abandonul nou-născuţilor. Responsabilii din domeniul protecţiei copilului spun că nu există o politică de prevenire a acestui fenomen dar părinţii pot cere ajutorul asistentului social. Ceea ce nu a făcut femeia de 28 de ani, suspectată că şi-ar fi aruncat ieri bebeluşul într-un tomberon din centrul Chişinăului. Ea a fost reţinută, aseară, de poliţişti, care spun că vroia să fugă din Republica Moldova.

ZFR

PRIN TELEFON: SVETLANA SCRIPNIC, ofiţer de presă, Poliţia Chişinău: "O femeie în vârstă de 28 de ani, din municipiul Chișinău, suspectată că și-ar fi aruncat copilul nou-născut, într-un container de gunoi, a fost identificată și reținută pentru 72 de ore. A fost reținută în timp ce se deplasa spre aeroport, intenționând să iasă din țară. În cadrul audierilor aceasta și-a recunoscut vina."

Cadavrul nou-născutului a fost găsit ieri, într-un tomberon de pe strada Serghei Lazo din sectorul Buiucani al Chişinăului, învelit într-o pungă din plastic. Expertiza medico-legală va stabili, cu exactitate, cauza decesului copilului. În acest caz a fost deschis un dosar penal. Pruncuciderea se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare. Oamenii legii spun că femeia nu era în evidenţa poliţiei şi nici nu avea antecedente penale.

PRIN TELEFON: MAIA BĂNĂRESCU, Avocatul poporului pentru drepturile copilului: "Cazurile când se lasă copiii la tomberoane atunci deja sunt consecinţe. Noi nu avem o politică de prevenire. Problema e in lipsa educaţiei sexuale şi informare.În scoli să fie discuţii ce inseamnă o sarcină. Ce trebuie să facă statul să fie mai aproape de tineret. La nivel comunitar noi nu avem psihologi în număr suficient."

SVETLANA GOREA, psiholog: "Toate lucrurile dacă nu sunt premeditate sunt ghidate de ceva. Probleme grave de sănătate mintală, o depresie destul de profundă. Educaţia foarte slabă a persoanei respectiv educaţia de valori. O altă situaţie care poate să ducă este un mod dezorganizat de viaţă. Un alt factor care poate să ducă la aşa tip de comportament este şi violenţa în familie. Să fim corecţi vizavi de analiza comportamntului dar nu a persoanei. Vă daţi seama o tânără dacă se află într-o situaţie similară o să-i fie foarte frică să apeleze după ajutor."

CORNELIA BODORIN, psihoterapeut: "Aşa un comportament ne vorbeşte despre o tulburare, poate fi emoţopnală dar poate fi şi mintală. La direct problemele materiale nu influenţează nicioadată şi nu cauzează o astfel de crimă extraordinară. Însăşi maternitatea a devenit un nonscop. adacă inainte era un proiect de viaţă acum a devenit ca o dificultate, ceva ce îţi impiedică parcursul spre o dolce vita. Unde nu mai sunt susţinute de partenrul său, acolo unde nu mai susţinute evident şi de ţară, avem ceea ce avem."

ZFR

Părinţii trebuie, totuşi, să ştie că nu sunt singuri şi pot să ceară, cu încredere, ajutor de la instituțiile statului sau de la organizațiile neguvernamentale.

LILIANA ROTARU, director, CCF Moldova: "Direcţia asistenţă socială dacă e vorba de un raion sau la direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, în ambele structuri lucrează assitenţi sociali, psihologi. pentru mămică sunt centre maternale unde mama poate să stea cu copilaşul împreună. În Chişinău, Bălţi, Glodeni, Criuleni sunt creşe pentru copiii incepand de la 4 luni. Autorităţile trebuie să dezvolte servicii, trebuie să ne asigurăm că mamele primesc suficienţi bani ca să-şi poată creţte copiii acasă Le încurajez pe toate femeiele care sunt acum insărcinate sau care au născut care nu mai au o speranţă să ştie că există posibilitatea să fie ajutate, să meargă la asistenţa socială, la direcţia protecţia copilului să spună că sunt într-o situaţie critică şi caută ajutor."

O soluţie ar fi şi utilizarea baby-box-ul, cutia specială care ar crește șansele de salvare a micuţilor abandonaţi. Acum câţiva ani, Institutul Mamei și Copilului a cumpărat un astfel de baby-box, dar acesta nu mai poate fi utilizat de ceva timp.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter