Social

Lacrimi la despărțire, pe Aeroportul din Chişinău. Mii de basarabeni se întorc în străinătate, după o scurtă vacanţă petrecută acasă, alături de cei dragi

Lacrimi la despărțire, pe Aeroportul din Chişinău. Mii de basarabeni se întorc în străinătate, după o scurtă vacanţă petrecută acasă, alături de cei dragi

Sărbătorile de Paşti au rămas în urmă, iar în punctele de trecere a frontierelor e din nou aglomeraţie, de data asta la ieşirea din Republica Moldova. După o scurtă vacanţă petrecută acasă, alături de cei dragi, mii de basarabeni se întorc în străinătate, unde muncesc ori învaţă. Sute de oameni erau astăzi şi la aeroportul din Chişinău, unde spuneau "la revedere" celor apropiaţi, iar lacrimile şi îmbrăţişările au luat locul cuvintelor.

Natalia Ciumac este din Rezina, dar de 20 de ani e stabilită în Italia. A venit într-o vacanţă de 10 zile în Republica Moldova, iar despărţirea de cei dragi a fost grea, spune ea.

NATALIA CIUMAC, basarabeancă stabilită în Italia: „Foarte mari, emoţiile sunt extraordinar de mari. Dar aşa e. Am fost la masa de paşte, împreună, în familia noastră şi ieri am fost de blajini, şi a fost extraordinar.”

„Am venit să le spunem "la revedere". Nu am avut, din păcate, timp suficient să petrecem împreună. Sărbătorile sunt sfinte pentru noi.”

Această femeie munceşte de mulţi ani în Austria iar acasă vine doar de sărbători. Nu şi-a putut stăpâni emoţiile când şi-a luat rămas bun de la cei dragi, rămaşi aici.

„La Viena plec.
- Aţi fost în vacanţă?
- Da.
- Cât timp?
- Două săptămâni. Cer scuze, nu pot vb. acum.
- Aveţi emoţii, cât de grea este despărţirea?
- Foarte grea.”

„E tare greu despărţirea. Trebuie bani. Străinătatea e foarte grea. Aşa ne face viaţa, să ne despărţim de toţi.”

„Foarte dureros, dar nu se poate de trăit aici. Ne-am deprins, dar avem dor de casă. Dor de casă avem tot timpul suntem cu gândul acasă, la Moldova.”

Toţi cei veniţi să-şi conducă rudele care pleacă peste hotare nu au avut acces în aerogară, din raţiuni de securitate. Aşa că au stat lipiţi, minute în şir, de geamurile terminalului până şi-au văzut apropiaţii trecând de zona de control.

„Nu-i destul că în oraş e ambuteiaj de doamne fereşte, şi aici, trebuie să controleze biletul. Nu-i deajuns că în interior, e controlul, încă şi aici trebuie să facă. Nu dă voie la o persoană în interior, care e problema.”

Autorităţile au anunţat că, după 16 mai, această restricţie va fi eliminată. Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră a Republicii Moldova spun că, în următoarele două zile, se aşteaptă la un flux sporit de călători, la ieşirile din Republica Moldova. Cele mai tranzitate puncte terestre de trecere a graniţelor, în perioada sărbătorilor, rămân cele de la Sculeni şi Leuşeni.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter