Economic

Ministrul Economiei: Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 70%

post-img
Sergiu Gaibu
Sursa foto: TVR

În ianuarie-mai 2022, exporturile Republicii Moldova au crescut cu 70%, a declarat luni ministrul economiei, Sergiu Gaibu, la şedinţa de guvern dedicată primului an de guvernare a cabinetului condus de Natalia Gavriliţa.

Ministrul a spus că acest fapt denotă reorientarea rapidă a afacerilor, căutarea de noi pieţe şi restabilirea volumelor de producţie.

Potrivit ministrului, creşterea producţiei industriale în primele cinci luni ale acestui an a fost de 13,2%, în transporturi - 40%, iar la întreprinderea Calea ferată a Moldovei - cu 50%.

Referindu-se la investiţiile capitale în economia moldovenească, Gaibu a spus că în primul trimestru al anului 2022 volumul acestora a depăşit 5 miliarde de lei.

"În anul curent s-a înregistrat o creştere a investiţiilor străine directe, care au ajuns la 6,3%, depăşind 300 de milioane de dolari. În anul curent, acest indicator a înregistrat un volum de 278 de milioane de dolari", a spus Gaibu, menţionând că o parte din investiţiile străine directe reprezintă profitul reinvestit al investitorilor în Moldova.

Caracterizând evoluţia dezvoltării economiei moldoveneşti, ministrul a menţionat că la sfârşitul anului 2021 creşterea PIB a fost de 13,9%, iar la sfârşitul primului trimestru al anului 2022 a constituit 1,1%.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter