Actualitate

Uniunea Europeană facilitează creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

Uniunea Europeană facilitează creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova

Uniunea Europeană facilitează creșterea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova. Comisia de comerț internațional din Parlamentul European a adoptat, în unanimitate, propunerea Comisiei Europene de dublare a cotelor de export la şapte categorii de produse. Detalii are reporterul TVR MOLDOVA Natalia Chicu.

în curând, pe piețele europene urmează să ajungă,  fără taxe vamale, mai multe prune, struguri, mere, cireşe, roşii şi  usturoi. După dublarea cotelor, Republica Moldova va putea exporta până  la 80 de mii de tone de mere, faţă de 40 de mii ca în prezent.  Cantitatea de cireşe scutite de taxe vamale va creşte de la 1,5 mii de  tone la 3 mii de tone. Tot fără taxe vom exporta 30 de mii tone de prune  şi 40 de mii de tone de struguri de masă. Scutite de dările vamale vor  fi şi 4 mii de tone de roşii, 440 de tone de usturoi şi 1.000 de tone de  suc de struguri. Votul final se va da, în procedură de urgență, în  plenul Parlamentului European, cel mai probabil săptămâna viitoare.  Decizia este aşteptată cu nerăbdare de producătorii din Republica  Moldova.

Mere                      x 2    =80 mii tone
Cireșe                    x 2    =3 mii tone
Prune                     x 2    =30 mii tone
Struguri de masă   x 2    = 40 mii tone
Roșii                   x 2   = 4 mii tone
Usturoi                x 2   =  440 tone
Suc de struguri   x 2  = 1.000 tone

IURIE FALĂ director executiv, Moldova Fruct: „Este o noutate îmbucurătoare. Această dublare a  cotingentelor tarifare care există le aşteptăm demult. Este o  oportunitate reală pentru păroducătorii şi exportatorii de fructe care  cad sub incidenţa acestor modificări. Este un pas ferm  de a impulsiona relaţiile comerciale dintre R.Moldova şi UE şi să  beneficiem din plin de acordul de liber schimb care-l avem semnaT”.

Războiul  din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, care  nu-și mai pot exporta marfa în țările din est. Acest lucru i-a  impulsionat şi mai mult pe producătorii autohtoni să se alinieze la  cerinţele operatorilor de pe piaţa europeană.

IURIE FALĂ director executiv, Moldova Fruct: „Vorbesc aici de certificarea produselor, respectarea  standardelor de marketing, vorbim aici despre pregătirea şi creşterea  calităţii fructelor, ca într-adevăr comerţul să fie unul profitabil,  pentru că până la urmă, fiecare activitatea de afacere să rezulte într-un rezultat profitabil pozitiv”.

La  începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de  regulament privind dublarea, timp de un an, a cotelor de export la cele  şapte produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare.  Volumele potențiale de importuri scutite de taxele vamale pot ajunge la  valoarea de aproximativ 55 de milioane de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter