Economic

Cele mai bune idei de afaceri, premiate la Soroca

Cele mai bune idei de afaceri, premiate la Soroca

Cele mai bune idei de afaceri noi, dar şi pentru dezvoltarea unor bussinesuri deja puse pe roate au fost premiate în cadrul unui concurs desfăşurat la Soroca. Acţiunea îşi propune să sprijine antreprenoriatul local şi creearea de noi locuri de muncă. 21 de oameni de afaceri au luat parte la întrecere iar cele mai bune idei au fost recompensate cu premii în bani.

Participanţii la concurs au venit din diferite domenii precum educaţie, medicină, agricultură sau croitorie. Fiecare și-a prezentat conceptul de afacere, iar cei care deja dezvoltă una au prezentat un plan prin care aceasta ar putea deveni mai profitabilă. Premiul cel mare, în valoare de 2.500 de euro, a fost de câştigat de Eudochia Pascari, care are o afacere în domeniul fast food.

EUDOCHIA PASCARI antreprenor: „Cu acest suport care l-am câştigat astăzi îl voi întrebuinţa în trei utilaje. Unul din aceste utilaje este un utilaj de ambalare care îmi va permite să mă refuz de caserolele de plastic şi îmi va uşura lucrul”.

Locurile doi şi trei au fost premiate 2.000 şi 1.000 de euro.

ALINA MAREŢCAIA antreprenor: „Am dorit să infiinţăm o afacere nouă, ceva nou pentru Soroca, o salină artificală pentru locuitorii oraşului şi nu numai. Cred că vom investi anume în aparataj . Vom procura aparatajul pe care ni l-am propus noi pe viitor, adică să facem şi un cabinet de fizioterapie”.

ELVIRA BENDERLEU ELVIRA antreprenor: „Suntem producători de pungi ecologice. Suntem producători locali. Am beneficiat de o susţinere financiară de 1.000 de euro pentru dezvoltare afacerii pe care noi deja o avem. Din aceste surse financiare vom achiziţiona utilaj care ne va permite să personalizăm pungile”.

Criteriul de bază pentru evaluarea ideilor de afaceri a fost dezvoltarea unui business acasă şi crearea de locuri de muncă. Dar participanţii au avut şi alte câteva obligaţii.

LILIANA BARBARA MANAGER, Incubatorul de Afaceri din Soroca: „A fost în primul rând participarea în cadrul instruirilor pe care le-am organizat împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii. Doi să fie o activitate înregistrată şi să aibă deja perspectiva de a procura utilaj. Granturile se oferă numai pentru utilaj”.

CĂTĂLIN PARASCHIV antreprenor din România: „Am mizat foarte mult pe noutate şi pe jovialitate pentru că premianţii mei sunt din categoria tânără care trebuie să aibă o speranţă şi în primul rând curaj ca să poată reuşi”.

CAROLINA BUGAIAN preşedintele juriului: „Am fost nevoiţi să selectăm doar cinci câştigători care au fost premiaţi cu premii din partea Organizaţiei Internaţionale a Muncii. Nu a fost uşor să selectăm fiindcă toţi au fost extraordinari, cu idei deosebite de afaceri”.

Maratonul Ideilor de Afaceri isi propune să dezvolte antreprenoriatul local iar premiile sunt oferite de Organizația Internaţională a Muncii prin intermediul Parteneriatului Local de Ocupare din Soroca.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter