Cultură

Cei pasionaţi de cultura japoneză au avut parte de o mică şi frumoasă călătorie imaginară în "Ţara soarelui răsare". Unii au îmbrăcat costumul tradiţional, kimono, alţii au intrat în pielea unor personaje şi au gustat delicii din bucătăria japonezi

Cei pasionaţi de cultura japoneză au avut parte de o mică şi frumoasă călătorie imaginară în "Ţara soarelui răsare". Unii au îmbrăcat costumul tradiţional, kimono, alţii au intrat în pielea unor personaje şi au gustat delicii din bucătăria japonezi

Un festival care celebrează cultura japoneză a fost organizat în scuarul Universităţii de Stat din Moldova. Evenimentul a adunat zeci de persoane pasionate de bucătăria, costumele şi obiceiurile din "Ţara soarelui răsare". Oaspeţii au mai putut participa la master-class-uri de arte marţiale, dar şi diverse jocuri.

Scuarul Universităţii de Stat din Moldova a fost astăzi mai colorat ca niciodată. Basarabenii pasionaţi de cultura japoneză au avut parte de o mică şi frumoasă călătorie imaginară în "Ţara soarelui răsare". Unii au îmbrăcat costumul tradiţional, kimono, alţii au intrat în pielea unor personaje.

"Eu aş spune că e foarte complicat să faci vreo mişcare, dar nu este cald, talia mea a dispărut cu totul. Nu ştiu... spuneţi dvs! Cum arăt? Mă prinde?"

"Peruca pe care o am aminteşte mai mult de un personaj din Manhwa – comedii coreene. Aşa că am decis să mă costumez, pur şi simplu, într-un elf. Îmi place mult cultura japoneză. Cea asiatică, în general, este interesantă şi neobişnuită."

"Eu mă uitam la animaţii japoneze şi mi-a fost foarte interesantă limba şi am găsit aici că se predau cursuri şi am ales să învăţ. Este dificilă? – De la început da, apoi devine mai uşoară."

La festival, oaspeţii au putut participa şi la numeroase activităţi interactive, cum ar fi atelierele de origami, sau au învăţat din secretele artelor marţiale.

Am arătat ceea ce practicăm zi de zi, de mulţi ani. Kendo este o artă marţială care educă nu numai fizic, dar şi mental."

Japonia e cunoscută şi pentru deliciile gastronomice, aşă că mulţi au făcut rând la tarabele cu bucate. Cei care au venit să descopere obiceiurile poporului nipon s-au arătat încântaţi de frumuseţea lor.

"Am hotărât acum, deci a fost spontan. E amenajat foarte frumos, îmi place origami, am fost la atelier de origami, şi am decis să trec pe la toate mesele să văd cum este."

"Cultura diferă de a noastră, e altceva. – Aţi dori să vizitaţi Japonia? – Da, da, sigur!"

,,Bunkasai - Spiritul Japoniei" este la cea de-a opta ediţie. Festivalul a fost organizat de Fundația pentru Relații Moldo-Japoneze, în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Republica Moldova și Ministerul Culturii de la Chişinău.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter