Economic

Inflaţia record din R. Moldova pare să nu-i afecteze: Basarabenii continuă să cumpere mașini, iar în topul preferinţelor sunt trei mărci

Masini noi
Sursa video: TVR MOLDOVA

Inflaţia record din Republica Moldova nu le-a tăiat apetitul unor concetăţeni pentru maşinile noi. În primele şapte luni ale anului, la Agenţia Servicii Publice au fost înregistrate cu aproape 13 la sută mai multe automobile noi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În topul preferinţelor sunt maşini marca Toyota, Skoda şi Dacia.

În primele şapte luni ale anului, la Agenţia Servicii Publice au fost înregistrate aporape 3 mii 800 de automobile noi, cu peste 400 mai multe faţă de aceeaşi perioadă din 2021. La fel ca anul trecut, maşinile marca Toyota sunt printre preratele cumpărătorilor.

Dovadă e că din ianuarie şi până în iulie, au fost înmatriculate peste 600 de astfel de automobile, cu aproximativ 70 mai multe faţă de perioada similară a anului trecut. Şkoda se clasează pe locul doi în topul preferinţelor.

Peste 554 de automobile de această marcă au fost înregistrate de la începutul anului, cu peste 100 mai multe decât în 2021. Dacia, care anul trecut era pe locul doi, a coborât o poziţie. Potrivit Agenției Servicii Publice, de la începutul anului au fost înmatriculate aproximativ 540 de astfel de automobile, cu peste 50 mai multe faţă de anul trecut.

MAŞINI NOI 2022 2021 Total 3797 3369 Toyota 605 539 Škoda 554 446 Dacia 543 489 Unii basarabeni nu s-au zgârcit să scoată din buzunare chiar şi milioane de lei de dragul unei maşini de lux cu zero kilometri la bord. Astfel, în 7 luni ale acestui an, au fost înregistrate 58 de maşini Porche, 20 de marcă Lexus, şi 11 automobile electrice Tesla. De asemenea, trei basarabeni şi-au cumpărat Bentely, iar unul Ferrari.

MAŞINI DE LUX Porche 58 Lexus 20 Tesla 11 Bentley 3 Ferrari 1 „Cred că o să sărbătorim astăzi cumpărătura nouă.” Pe Svetlana Costiuc din oraşul Basarabeasca am întâlnit-o într-un salon auto din Chişinău. Aştepta să-i fie perfectate actele pentru noua maşină pe care şi-a cumpărat-o în leasing.

SVETLANA COSTIUC, cumpărător: „ Am vrut nouă, pentru că o luăm pentru noi, pe viaţă cred că. Lumea înţelege că tot mai bine e nou, care ţine la siguranţa sa, vrea să aleagă una nouă. Pentru o aşa calitate, eu socot că e un preţ normal.”

Şi Andrei Isacov din oraşul Dubăsari s-a înnoit cu o maşină din salon. Bărbatul a optat pentru un crossover.

ANDREI ISACOV, cumpărător: „Arată foarte interesant. Mai econom. Mai practic. Fiecare cumpără după puteri. Eu de exemplu am luat în leasing. Nu am toată suma. Nu-mi permit toată suma să achit deodată.”

Aproape 30 la sută din numărul total al maşinilor vândute, în 2022, în acest salon, au fost cumpărate în leasing. Tendinţa se menţine şi la nivel national. Reprezentanţii magazinului progonozează ca până la sfârşitul anului vor reuşi bată recordul de vânzări pentru ultimii 13 ani.

MAXIM BUZDUGAN, director de vânzări: „Luna trecută, au fost realizate 122 de automobile. Asta aproximativ patru automobile pe zi mediu, chiar mai mult, dacă calculăm că duminică nu lucrăm. Noi am avut zile când am livrat şi 50 de maşini într-o zi.”

În ultimii ani, SUV-urile şi maşinile de tip crossover au devenit printre cele mai populare în rândul basarabenilor. Datele statistice arată că 7 din 10 automobile noi procurate în primele 7 luni ale acestui an, fac parte din aceste categorii.

Potrivit directorul executiv al Asociaţiei Importatorilor Autorizaţi de Automobile, Constantin Beresteanu, creşterea cu 13 la sută a vânzărilor de maşini noi se datorează mai multor factori.

CONSTANTIN BERESTEANU, directorul executive al AIAA: „Tendinţa este că oamenii vor lucruri bune. Să treacă nu chiar la lux, dar la automobile sigure, care sunt şi din punct de vedere ecologic, şi din punct de vedere ecologic corespunzător cerinţelor. Sunt automobile noi acum, destul de ieftine, dar noi.”

Potrivit dealerilor oficiali din Republica Moldova, unele modele de maşini noi s-au scumpit de la începutul acestui an cu aproximativ trei sută, iar până în luna decembrie, se mai prognozează o creştere de două procente. Tendinţa este influenţată, inclusiv, de rata inflaţiei din ţările producătoare.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter