Actualitate

Radu Burduja: Anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și invazia totală a Ucrainei de către Rusia a impulsionat relațiile dintre Republica Moldova și NATO

Radu Burduja:

„Anexarea ilegală a Crimeii în 2014 și invazia totală a Ucrainei de către Rusia a impulsionat relațiile dintre Republica Moldova și NATO”, susține Directorul Institului Euro-Atlantic pentru Consolidarea Rezilienței, Radu Burduja, fost secretar de Stat în Ministerul Apărării și fost reprezentant al RM la NATO. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Impact Global de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Radu Burduja, cel mai important lucru în relația Republicii Moldova cu NATO a fost marcat de dezvoltarea elementelor de planificare și a apărării.

„Am făcut acest lucru foarte bine. Am aprobat strategia națională de apărare și am aprobat strategia militară. Zilele acestea s fost aprobată și Strategia Securității Naționale. Paralele cu acestea au fost dezvoltate 5 proiecte comune cu NATO, care au ajuns astăzi la 16.

Al doilea moment de accelerare a cooperării Republicii Moldova cu NATO a fost agresiunea rusă din Ucraina, în anul 2022. Acesta a fost momentul în care Republica Moldova a decis să accelereze și să coopereze mai bine și mai intens cu NATO.

Din ceea ce cunosc eu, vedem tot mai multe exerciții bilaterale. Vedem intensificarea dialogului politic, care a fost aprobat de alianță și a fost declarat la Summitul de la Vilnius.

Și NATO și Republica Moldova își fac temele să intensifice această cooperare, care este benefică pentru ambele părți”, a spus Radu Burduja.

Emisiunea integrală Impact Global din 29 octombrie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter