Cultură

Datele unui studiu recent realizat de IDIS "Viitorul" arată că turismul intern e în plină dezvoltare în Republica Moldova

Datele unui studiu recent realizat de IDIS "Viitorul" arată că turismul intern e în plină dezvoltare în Republica Moldova

Datele unui studiu recent realizat de IDIS "Viitorul" arată că turismul intern e în plină dezvoltare în Republica Moldova. Ponderea e de 25% iar tendința e de creștere. Același studiu confirmă că s-a triplat și numărul turiştilor străini, comparativ cu perioada de până la pandemie.

Cele mai vizitate obiective turistice sunt cele din Chişinău, Orheiul Vechi şi din zona vinăriilor.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Arcul de Triumf din Chişinău este unul din cele mai vizitate monumente din capitala Republicii Moldova. Aici, în zilele de weekend din perioada caldă a anului, călătorii se pot urca în troleibuzul turistic care îi poartă pe la cele mai importante obiective istorice şi culturale din oraş.”

Turiștii nu sunt atrași în număr mare de zona de nord a Republicii Moldova.

ANGELA BOIAN, ghid turistic: „La nordul Republicii Moldova avem locuri turistice pe car eu le numesc locuri virgice pentru foarte puţini sunt acei care au fost acolo şi le-au văzut. Le cunosc numai localnicii sau noi cei care suntem la nordul Republicii Moldova. În partea de nord la Edineţ foarte mulţi vin din Israel, fiindcă cândva la edineţ a fost o comunitate foarte mare de evrei şi iată mulţi vin să-şi revadă locurile natale.”

Autoritățile încearcă să propună noi trasee turistice în Republica Moldova în care să includă obiective inedite. Stategiile de marketing sunt tot mai importante pentru a stârni curiozitatea turiştilor de pretutindeni.

EMILIA PANFIL, ghid turistic: „Astăzi agenţiile de turism fac o greşeală foarte mare atunci când într-o singură excursie, ei introduce tot ce este pe traseul respective, nelăsând posibilitatea turistului să mai vină şi altă data. Când îi dai turistului în aceiaşi zi două excursii dificile fizic ca de exemplu Mănăstirea Saharna şi Mănăstirea Ţipova unde ai de mers unde ai de mers foarte mult pe jos.”

Autoritățile susţin că turismul este o prioritate şi un domeniu cu potenţial mare de dezvoltare. Oferta turistică conține, însă, multe elemente specifice și trebuie propusă la concurență pe o piață tot mai diversă și cu turiști tot mai pretențioși.

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „În curând noi vom institui oficiul naţional al turismului care se va ocupa de implimentarea legilor şi prevederilor pe care le elaboram ca politici în domeniu.”

NATALIA ŢURCANU, director executiv, Asociația Națională pentru Turism Receptor și Intern: „Republica Moldova este o destinaţie de nişă, nu este o destinaţie tocmai ieftină. De asta profilul turistului care să vină să ne viziteze ţara este un turist cu un nivel de educaţie mai înalt. Un nive de cultură care să-l facă să fie curioas pe partea de mâncare gustoasă, pe partea de vinuri. Ei caută destinaţii mai neafectate de turismul de masă.”

Câteva zile petrecute în Republica Moldova presupun cheltuieli şi de până la 10 mii de lei. O noapte de cazare într-un hotel costă, în medie 1.700 de lei, un apartament poate fi închiriat cu 700 de lei, iar un pat într-un dormitor comun într-un hostel – 200 de lei, preţuri comparabile cu cele din oraşe celebre pentru turismul european.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter