Social

Deputat PAS Lilian Carp, despre Republica Moldova și România: „Suntem două state și o singură țară”

post-img
Deputat PAS Lilian Carp despre Republica Moldova și România: „Suntem două state și o singură țară”

„Suntem același popor, vorbim aceeași limbă, suntem două state și o singură țară. Nu ne poate lua nimeni identitatea noastră națională, limba vorbită și poporul din care facem noi parte, ” a declarat deputatul PAS Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

ZFR

Potrivit depitatului PAS Lilian Carp, problema limbii române ca limbă de stat a fost clar menționată în Declarația de Independență a R. Moldova. Această stipulare a fost esențială pentru ca Curtea Constituțională să valideze legea care a stabilit limba română ca limbă oficială. Astfel, recunoașterea limbii române de către Parlament în 1991 a fost confirmată ulterior de Curtea Constituțională.

„Problema identitară a limbii române a fost pusă în Declarația de Independență, pentru că dacă nu ar fi fost pusă în declarație foarte clar stipulat, că este limba română, Curtea Constituțională nu ar fi dat câștig de cauză acelui proiect de lege care a fost avizat, iar mai apoi votat cu majoritatea simpă în Parlamentul R. Moldova, că limba de stat este limba română.  Ceea ce au făcut la 27 august 1991 primul Parlament, noi nu am făcut decât să mergem la Curtea Constituțională și să recunoaștem.”

Totodată, Lilian Carp a subliniat că Federația Rusă își propune să dezbine Republica Moldova de România, folosind drept instrument limba română, „lovind cel mai mult în ceea ce ne-a unit pe noi:limba pe care o vorbim”: 

„Noi astăzi avem aceleași instrumente, pe care le folosește din păcate Federația Rusă în raport cu R. Moldova, încearcă să ne dezbine prin limba vorbită. Cel mai grav este că cei care nici nu cunosc limba, ne spun nouă în ce limbă noi vorbim. Limba română a fost acel instrument în jurul căruia s-a construit identitatea noastră națională, de aceea ei lovesc cel mai mult în ceea ce ne-a unit pe noi: limba pe care o vorbim, ” a menționat deputatul PAS. 

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter