Politic

Nicolae Negru: "Există o dezamăgire la Moscova în raport cu Dodon. Acum ei îi caută un înlocuitor, dar Șor nu este înlocuitorul lui. E și el compromis"

post-img
Punctul pe AZi

La Moscova există o dezamăgire în raport cu fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, și Kremlinul îi caută un înlocuitor la Chișinău, însă nici deputatul fugar Ilan Șor nu poate fi, deoarece e și el compromis, susține editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru.

"Există o dezamăgire la Moscova în raport cu Dodon. Nu a îndreptățit așteptările Moscovei. A promis foarte mult, dar nu a îndeplinit. A suferit o înfrângere rușinoasă în fața Maiei Sandu și în alegerile prezidențiale, și parlamentare anticipate, mai ales comportamentul lui în alegerile parlamentare. Acum Moscova îi caută un înlocuitor, dar Șor se vede că nu este înlocuitorul lui Dodon fiindcă este și el compromis. În cazul de față, Moscova îl folosește în mod evident pe Șor în acțiunea de a-și salva pielea, de a reinstaura sistemul oligarhic care a existat până nu demult, și desigur e în interesul Moscovei. Moscova înțelege că este foarte greu, de aceea include acum și socialiștii. Eu cred că socialiștii nu s-au dus de bună voie, au fost chemați la Moscova și ei acum se văd într-un fel amenințați de activismul lui Șor. Acea permisiune a Rospotrebnadzor de a importa merele din raionul Orhei e o dovadă că Moscova pune umărul la ascensiunea politică a lui Șor, au mai fost și alte semne de acest fel. Dacă își unesc socialiștii și Șor eforturile, atunci desigur poate să prezinte un anumit pericol, deși cred că nu vor reuși decât prin alte mișcări de pildă prin anumite acțiuni diversioniste. Cred că acțiunile guvernării sunt îndreptățite că restrâng cumva aceste mișcări ilegale ale partidului Șor. Trebuie de văzut de unde vina acești bani, s-ar putea să vină și de la Moscova, și de la Platon, și de la Șor, și poate și de la Plahotniuc. Aici e o alianță care altădată mai luptau între ei, dar acum își unesc eforturile ca să dea jos această guvernare", menționează editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru, în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.


"Eu consider că Federația Rusă nu poate să nu înțeleagă că în contextul războiului din Ucraina forțele pro-ruse nu numai din fostele republici unionale, dar și din Europa scad din popularitate, din suportul electoral. Federația Rusă consideră că e nevoie de a-i coagula pe toți pentru a încerca să inițieze anumite acțiuni de destabilizare. Nu este exclus că partidele pro-ruse își vor coagula eforturile și vor organiza acțiuni de proteste în comun, nu este deloc exclus, deși sunt niște alianțe de conjunctură care nu vor fi de lungă durată", adaugă expertul în științe politice, Victor Juc


"Aceste partide sau reprezentanți ai lor care sunt docile Kremlinului sunt doar niște pioni. Moscova sau Kremlinul nu acționează doar cu un singur partid sau un singur om, are o rețea foarte vastă de oameni în Republica Moldova pe care îi pornește la anumite comenzi. Să ne uităm la Tkaciuk și congresul său civic. El a stat până recent în banca de rezerve și începe să se reactiveze și mai putem da și alte exemple. Ideea e că aceste partide sau pseudo politicieni se vor agita la comanda Moscovei pentru că ei trebuie să creeze anumite probleme în Moldova, care e într-un fel în spatele frontului din Ucraina și Moldova, practic, deranjează Kremlinul cu direcția europeană. Nu cred că Șor în acest moment acționează, în special, pentru a fi scos de sub urmărire penală sau pentru a salva afacerile. El nu are afaceri doar în Moldova. Și în Israel el stă foarte bine, în sensul că niciodată, sau cel puțin în perspectiva imediată la orizont de câțiva ani, până ce se vor schimba poate raporturile dintre R. Moldova și statul Israel în privința extrădărilor, niciodată el nu va fi extrădat din Tel Aviv către Chișinău. Adică, nu este niciun risc pentru el, pur și simplu acționează la comanda Moscovei și încearcă să ia fața socialiștilor, dar e conștient că are limite. Șor are un plus față de socialiști prin aceste acțiuni mărunte, de a pune un bec pe stradă sau altceva, reușește să capteze interesul nu doar prin raioane, lumea în Moldova nu-și pune problema de ideologie, începând cu generația tânără care are o educație politică, există un număr mare din Moldova care a copilărit în timpul comunismului și nu au deschiderea spre discuții despre doctrine politice", explică istoricul de la București, Marius Diaconescu

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter