Extern

Liderul ortodocșilor din întreaga lume, dezamăgit de Patriarhul Kiril: „Nu știu cum poate găsi o justificare în conștiința sa”

post-img
Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului și liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kiril
Sursa foto: Adevărul.ro

Patriarhul ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului, liderul spiritual al celor aproximativ 260 de milioane de credincioși ortodocși din întreaga lume, spune că Biserica Ortodoxă Rusă i-a dezamăgit pe liderii Bisericii Creștin Ortodoxe sprijinind invazia Moscovei în Ucraina.

Moscova numește invazia în  Ucraina o „operațiune militară specială” pentru a „denazifica” țara, o  afirmație despre care Kievul și aliații săi occidentali afirmă că  reprezintă un pretext nejustificat pentru un război care nu a fost  provocat.Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse,  

Patriarhul Kiril, este un susținător al acțiunilor Moscovei, iar poziția  sa a divizat Biserica Ortodoxă din întreaga lume. Consiliul Mondial al  Bisericilor (CMB) i-a cerut Patriarhului Kiril să „intervină și să  medieze” pentru a ajuta la oprirea războiului.

Într-un  interviu difuzat marți seara de televiziunea publică elenă ERT,  Patriarhul Bartolomeu a declarat că se aștepta ca Patriarhul Kiril să ia  atitudine împotriva deciziei președintelui rus Vladimir Putin de a  invada Ucraina și să demisioneze, dacă era nevoie, într-un gest de  opoziție față de război, relatează DIGI24.

„Nu  este posibil ca toate bisericile să nu condamne violența, războiul.  Biserica rusă ne-a dezamagit. Nu doresc ca Biserica Rusiei și fratele  Patriarh Kiril să fie această excepție tragică. Nu știu cum poate găsi o  justificare în conștiința sa”, a mai spus el.„M-am  așteptat ca fratele Kiril să ia poziție în fața acestei chestiuni  cruciale, acestui moment istoric. Dacă e nevoie, să-și sacrifice  fotoliul, să-i spună lui Putin, domnule președinte, nu pot fi de acord cu dumneavoastră, demisionezâ”, a spus el.

În  Rusia trăiesc aproximativ 100 de milioane de creștini ortodocși, iar în  Ucraina - circa 30 de milioane de credincioși ortodocși.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter