Actualitate

Ion Guzun: Situația din sistemul judecătoresc bucură cel mai mult pe cei ale căror dosare importante sunt examinate în instanța de judecată. Avem dosarul „Kuliokul”, avem dosarul lui Ilan Șor

post-img
Ion Guzun

„Cel mai mult care se bucură de situația din sistemul judecătoresc, și vreau să cred că magistrații de la Adunarea Judecătorilor nu s-au gândit la asta, sunt cei ale căror dosare importante sunt examinate în instanța de judecată. Avem dosarul Kuliokul la la CSJ, avem Ilan Șor la Curtea de Apel Chișinău ”, a declarat Directorul Secretariatului Comitetului Consultativ Independent Anticorupție, Ion Guzun, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Ion Guzun a precizat că sunt multe infracțiuni ale căror termen de prescripție se apropie.

„Avem dosare istorice care nu au fost examinate încă în instanța de judecată. Lucrurile sunt acum la o stare foarte gravă. Cred că este o chestiune de securitate națională. Legislativul, Executivul și Președinția nu au o putere importantă în stat cu care să comunice și să rezolve problemele care apar”, a spus Ion Guzun.

Acesta a menționat că, neexistând Curtea Supremă de Justiție, problema este mult mai gravă.

„Politicul trebuie să ia o decizie. Noi nu avem membrii CSM, nu avem membrii altor colegii care să activeze și să facă lanțul profesionist care ține de cariera de judecător. Mă bucur că, la Adunarea Judecătorilor, magistraților au vorbit despre implicarea politicului. Până în 2019 era de neimaginat. Dar trebuia să aibe și curajul de a lua decizii importante, pentru a nu da politicului de a face interferențe și mai dure în sistemul judecătoresc, iar, apoi, judecătorii nu mai pot spune că politicul se implică nemotivat”, a spus Ion Guzun.

Deputatul PAS Olesea Stamate a precizat în cadrul emisiunii că examinarea dosarelor marilor fapte de corupție a fost tergiversată.

„Dosarul Șor a stat 5 ani la Cahul apoi a fost mutat la Chișinău, unde s-a urgentat puțin examinarea acestuia. Nu e vorba doar de judecători. Eu sunt sigură că, de multe ori, și procurorii vin cu dosarul prost instrumentat în instanța de judecată. Când vrem să resetăm justiția, nu vorbim doar de judecători sau doar de procurori. Avem nevoie de procurori integri, profesioniști, care investighează corect dosarele prin care obțin condamnare care să reziste la CEDO, dar și de judecători integri, care să dorească să examineze în termeni rezonabili dosarele, ca să obțină condamnăril celor care și-au permis să fure din bugetul public”, a spus Olesea Stamate.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi din 16 martie o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter