Politic

Mandatul primarului ales al comunei Bubuieci, invalidat. Decizia Consiliului circumscripției electorale din localitate

Mandatul primarului ales al comunei Bubuieci, invalidat. Decizia Consiliului circumscripției electorale din localitate

Comuna Bubuieci, care face parte din municipiul Chişinău, a rămas fără primar după ce mandatul câştigat de Leonid Umaneț, candidatul Mişcării Alternativa Naţională, a fost invalidat. Consiliul circumscripției electorale din localitate a luat această decizie ieri. Umaneţ, nu ar fi putut dovedi că a absolvit programul de studii medii de cultură generală, condiţie obligatorie pentru cei care aspiră la un fotoliu de edil. Candidatul nu a venit cu o reacţie deocamdată, dar Ion Ceban, liderul formaţiunii, spune că această decizie este una politică.

Hotărârea Consiliului Electoral al Circumscripţiei Bubuieci a fost făcută publică de primarul Chişinăului, Ion Ceban.

DECIZIA CONSILIULUI DE CIRCUMSCRIPŢIE BUBUIECI: „Se atestă că domnul Umaneţ Leonid nu a prezentat diploma de studii ci alte acte care, în condiţiile Codului Electoral, nu sunt admisibile pentru a fi înregistrat în calitate de concurent electoral... Având în vedere că circumstanţele descrise au afectat procesul precum şi rezultatul votării în turul doi al alegerilor locale generale pentru funcţia de primar al comunei Bubuieci, mun. Chişinău... se constată necesitatea infirmării legalităţii alegerilor".

... se spune în decizia Consiliului electoral Bubuieci. Ceban afirmă că decizia este una politică şi că va anunţa Congresul Autorităților Locale din Moldova dar și misiunile diplomatice străine. La scurt timp, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a publicat mai multe documente ce ar demonstra lipsa unor acte care să confirme că Umaneţ a promovat examenele.

RĂSPUNSUL IP LT PRIVIND STUDIILE LUI UMANEŢ

"IP LT cu Învăţământ Seral nr. 2, confirmă că în ordinul nr. 22 din 21 martie 1986 şi în Registrul de evidenţă şi eliberare a atestatelor de studii medii de cultură generală pentru anii 1985-1986 nu se regăsesc informaţii referitoare la prezenţa şi rezultatele la examene ale domnului Umaneţ Leonid şi la eliberarea atestatului de studii medii de cultură generală".

Mai mult, Grădinarul îl acuză pe şeful Direcţiei Generală Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei Chişinău că ar fi emis un document fals privind studiile cadidatului MAN. Andrei Pavaloi confimă că a emis un act privind studiile lui Umaneţ, dar nu referitor la promovarea examenelor.

ANDREI PAVALOI şef, DGETS: „Noi am emis o confirmare precum că a făcut studiile până în clasa a 11 având şi confirmare prin ordin că dumnealui a încheiat mediile în clasa 11-a şi a fost admis la examn. Din păcate domnul Umaneţ nu a fost la examene şi nu am eliberat sau nu am solicitat o diplomă care ar confirmat faptul că  dumnealui deţine o astfel de diplomă. Respectiv, noi doar o confirmare precum că el a frecventat studiile până în clasa a 11-a şi le-a absolvit cu medii de încheiere a anului.”

Am încercat să luăm legătura cu Leonid Umaneţ, însă acesta nu a fost de găsit la telefon pentru a-şi prezenta punctul de vedere. Nu este clar, deocamdată, cum va proceda Comisia Electorală Centrală în cazul alegerilor din Bubuieci. Pavel Postica, vicepreşedintele CEC, a declarat că subiectul urmează să fie examinat. Precizăm că Leonid Umaneţ a câştigat turului doi al alegerilor în Bubuieci la o diferență de 37 de voturi faţă de contracandidatul său, Alexei Percemlî, de la PAS.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter