Actualitate

Atenție, un nou tip de fraudă a apărut în online. Utilizatorii primesc mesaje ce par a fi din partea unor instituţii, prin care sunt îndemnați să îşi divulge datele cu caracter personal

video

Un nou tip de fraudă, denumită "smishing", a apărut în mediul online. Oamenii primesc mesaje de la necunoscuţi, în numele Poştei Moldovei, pentru a oferi informaţii confidenţiale. Poliţia atenţionează populaţia să nu ofere datele bancare şi să ignore astfel de mesaje.

ZFR

Frauda e denumită Smising, o combinație a cuvintelor "SMS" și "phishing", și implică trimiterea de mesaje text deghizate în comunicări de încredere de la firme sau instituții de incredere. Mesajul SMS transmis de escrocii din Republica Moldova in numele Poștei conţine de fapt informaţii false şi solicită date suplimentare pentru a recepţiona un presupus colet care urmează să fie livrat.

ADRIAN ŞARGU, şef Secţie Securitate Informaţională, Poşta Moldovei:  Cel mai des, cetăţeanului îi este transmis un link care prin accesarea lui se solicită datele personale şi inclusiv datele cardului bancar. Poşta Moldovei transmite notificări doar de la un singur număr: 2525. Verificaţi linkul. Rădăcina adresei web trebuie să fie posta.md. În caz contrar deja apar careva dubii şi puteţi fi sigur că nu este un link real.

Tentative de fraudă se înregistrează şi pe reţelele sociale. De ceva timp, apar anunţuri şi pagini în numele Poştei Moldovei şi Aeroportului Chişinău.

ADRIAN ŞARGU, şef Secţie Securitate Informaţională, Poşta Moldovei:  Este un fals. Poşta Moldovei nu vinde colete. Există o procedură formală de întoarcere a coletelor care nu sunt ridicate şi în nici într-un caz să nu credeţi astfel de campanii.

NATALIA COJOCARU, purtător de cuvânt, Aeroportul Chişinău:  Îndemnăm oamenii să nu creadă astfel de informaţii precum că aeroportul vinde bagaje la 53 de lei, nu este adevărat. Este o informaţie absolut falsă. Cumva compania aeriană este responsabilă de aceste bagaje şi compania de handlink. Această companie dispune de un serviciu lost an found. Respectiv pasagerul care şi-a pierdut bagajul poate să se adreseze la acest serviciu şi este îndemnat pentru paşii următori.


Purtătorul de cuvânt al Guvernului Republicii Moldova îndeamnă și el populaţia să nu cadă plasă escrocilor şi să fie prudenţi.

ZFR

DANIEL VODĂ, purtătorul de cuvânt, Guvernul Republicii Moldova:  În primul rând vreau să atrag atenţia societăţii să fie foarte atenţi la falsuri. În ultima perioadă, cetăţenii au fost bombardaţi cu tentative de fraudă.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA:  În anul 2023 poliţia a înregistrat peste 2.500 de escrocherii, cu aproape 40% mai multe decât în anul 2022. În cazul în care ați devenit victima unei astfel de înşelăciuni financiare online, contactați imediat banca și solicitați anularea tranzacțiilor, după care informați poliția la numărul de urgenţă 112. Mădălina Cociu, TVR MOLDOVA.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter