Cultură

Reprezentanţi ai mediului academic din R. Moldova şi România îşi dau întâlnire la Chişinău pentru un schimb de experiență și de opinii

Reprezentanţi ai mediului academic din R. Moldova şi România îşi dau întâlnire la Chişinău pentru un schimb de experiență și de opinii

Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu" organizează două conferinţe ştiinţifice care reconfirmă colaborarea dintre instituţiile de învăţământ de pe cele două maluri ale Prutului.

O temă de mare actualitate este cea a universităților din spațiul cultural comun european iar Republica Moldova caută soluții pentru a se integra mai rapid în spaţiul academic de cercetare.

VALENTINA CHICU consilier prezidenţial, Republica Moldova: "Facem paşi înainte doar dacă există o comunitate academică care să pregătească fiecare cetăţean." LIVIU JICMAN preşedinte, Institutului Cultural Român: "Tema conferinţei din acest an merge spre spaţiul cultural comun european spre care tindem împreună şi cred că este un pas fericit în realitatea actuală, în care sărbătorim împreună aceeaşi zi a Culturii Naţionale, avem aceeaşi limbă şi este important să ne afirmăm în acest fel şi în spaţiul european."

IGOR ŞAROV rector, Univesitatea de Stat din Moldova: "Importanţa acestor evenimente este una enormă şi nu mă tem de aceste cuvinte. Ea a fost remarcată atât de consilieri prezidenţiali în intervenţiile sale. Universităţile reperzintă un focar foarte mare în dialog cu entităţile, cu diferite Guverne. Respectiv ne punem la dispoziţie tot potenţialul nostru pentru a putea fi valorificat." Integrarea universităţilor din Republica Moldova în spaţiul cultural european, va oferi studenţilor noi oportunități de dezvoltare educațională și profesională.

MARIAN PREDA rector, Universitatea din Bucureşti: "Sunt foarte multe oportunităţi la nivel European şi există reţele universitare, există alianţe universitare cu resurse financiare şi posibilităţi pentru studenţi de a merge la studii în mai multe universităţi, pentru perioade mai scurte sau mai lungi. Rămânând după cu experitiza care o au în ţările de origine, astfel încât să dezvolte economia, comunităţile culturile."

SERGIU NISTOR consilier prezidenţial, România: "Administraţia prezidenţială a susţinut în tot aceşti ani ca la sfârşitul lunii martie să existe un moment de analiză a spaţiului cultural comun. Moment în care să fie în contact direct specialiştii din România şi din Republica Moldova."

Timp de două zile, reprezentanţii mediului academic din Republica Moldova şi România vor ţine prelegeri despre învăţământul universitar şi vor face schimb de experienţă. Conferinţa de mâine are ca temă - "100 de ani de la adoptarea Constituției României de la 1923".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter