Social

Aplicaţia menită să informeze în timp real despre orarul mijloacelor de transport în comun, o încercare nereușită

Aplicaţia menită să informeze în timp real despre orarul mijloacelor de transport în comun, o încercare nereușită

Aplicaţia menită să informeze în timp real despre orarul mijloacelor de transport in comun din Chişinău, se doveşte a fi deseori inutilă. După patru luni de la lansare, programul are erori de funcţionare. Mulți călători au și renunţat să o utilizeze iar autoritățile invocă o suprasolicitarea aplicației. Motivul invocat - numărului mare de utilizatori.

Primăria Chişinău a lansat cu mare fast aplicaţia pe telefon "Tranzy". Primarul anunţa că toate troleibuzele şi autobuzele din Chişinău au fost dotate cu GPS, iar pasagerii vor putea urmări când vin şi pleacă din staţii.

DANIELA FOCŞA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Ne aflăm la staţia de aşteptare - Strada Armenească de pe Bulevardul Ştefan Cel Mare şi de exemplu am dori să luam troleibuzul cu numărul doi pentru a ne deplasa spre sectorul Botanica, însă nu putem vedem peste cât timp va ajunge vehiculul aşa cum aplicaţia ne arată o eroare. "

„A doua oară o folosesc şi nu-mi este clar cum funcţionează poate eu sunt bătrân. Ştiţi mă uit şi se mai întârzie. Indicat o oră dar nu vine deloc nici de la Vieru nici de aici. Eu mă conduc datorită aplicaţiei când vine troleibuzul ca să ajung la atrenamente şi e destul de utilă”.

Reprezentaţii primăriei spun că, initial, aplicaţia a fost prevăzută pentru 150 de mii de utilizatori, însă numărul acestora este mult mai mare. Realizatorii urmează să facă îmbunătăţiri dar, până e gata, cetățenii sunt îndemnaţi să apeleze la alte modalităţi de informare.

VITALIE MIHALACHE, şef Direcţia Mobilitate Urbană: „Reieşind din faptul că nu am planificat capacităţi suplimentare nu ne-am aşteptat, este o aplicaţie foarte solicitată şi inclusiv este o aplicaţie care se dezvoltă şi se îmbunătăţeşte permanent. Avem unele proboleme mici în administrare şi inclusiv în vizionalizarea datelor”.

Pentru utilizarea aplicației, Primăria trebuie să plătească dezvoltatorului IT 15 mii de euro în fiecare an.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter