Justiție

Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru: În luna martie cel târziu ar urma să avem componența nouă a Curții Supreme de Justiție

post-img
Punctul pe AZi

Cel târziu în luna martie ar urma să avem componența nouă a Curții Supreme de Justiție susține Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, care spune că este esențial ca aceasta să fie operativă în acest sens, fiind important și pentru Republica Moldova, în contextul de aderare la Uniunea Europeană.

"Vrem să fie finalizată reforma Curții Supreme de Justiție și să avem un corp de judecători integri profesioniști care să restabilească și încrederea cetățenilor în justiție. Noi, periodic, încercăm să aflăm la ce etapă se află procesul de evaluarea candidaților. Acum două săptămâni aveam informația că ar putea să avem deciziile adoptate pe evaluarea candidaților până la sfârșitul lunii ianuarie. Totuși, înțeleg că acesta este un proces organic, ei întâmpină diferite complexități, nu e ceva matematic, ei analizează în dependență de complexitatea fiecărui caz în parte. Totuși, mai exact, mai apropiat ai fi că înspre începutul lunii martie am putea avea complet acest tablou și aceasta, de fapt, corespunde cu necesitatea îndeplinirii raportului, ca până în martie să avem îndeplinite total toate aceste condiționalități. Este foarte important și sper foarte mult că Comisia numărul doi să fie operativă în acest sens, fiindcă este important și pentru țara noastră, în contextul de aderare la UE, dar, în același timp, ca și în comisia de Pre-Vetting, stabilește foarte clar că comisiile de evaluare sunt independente, au toată convingerea pentru a stabili evaluarea conform criteriului de integritate etică și financiară, de aceea, în acest sens, noi nu putem interveni în acest proces, unica ce e, avem o conlucrare, încercăm să avem o updatare a informației unde suntem", a declarat Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, fiind invitată în cadrul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Totodată, nici CSP nu este complet cu noi membri care au trecut sau urmează să treacă această evaluare, iar Ministrul Justiţiei speră ca până la sfârșitul anului curent să aibă loc o continuare a Adunării Generale a Procurorilor pentru ca ei să-și selecteze și să voteze candidații care să devină membri ai CSP.

"Este extrem de important să avem și Consiliul Superior al Procurorilor în nou format, având în vedere că au fost evaluați toți candidații care au aplicat pentru funcția de membru a CSP, totuși acea adunare a procurorilor care a avut loc în luna august a fost amânată, din considerentele că cei care nu au susținut promovarea au contestat la Curtea Supremă de Justiție și  trei candidați care tot și-au dorit să devină membru a CSP, au obținut de la Curtea Supremă de Justiție reevaluarea cazurilor lor de către Comisia de Pre-Vetting. Avem așteptarea ca spre începutul lunii decembrie să avem o parte din acele decizii de reevaluare adoptate de către Comisia Pre-Vetting. Noi sperăm foarte mult ca până la sfârșitul anului curent să avem o continuare a Adunării Generale a Procurorilor pentru ca ei să-și selecteze și să voteze candidații care să devină membri ai CSP. Aceasta e la fel stipulată ca o condiționalitate extrem de importantă în contextul acelei măsuri privind reforma justiției și sper ca și judecătorii și procurorii să se implice plenar în aceste procese și angajamente pe sectorul justiție, fiindcă cumva Ministerul Justiției e cel care creează politicile, oferă instrumentele legale, dar nemijlocit aplicarea și livrarea de rezultate pe segmentul justiției sau a luptei cu corupția sunt judecătorii și procurorii, de asta ei trebuie să fie proactivi în acest sens, mai ales că formarea noului CSP, pe lângă faptul că este stipulat ca o condiționalitate, are foarte multe sarcini în față, una să reformeze sistemul procuraturii și nu în ultimul rând să deruleze și concursurile pentru ocuparea funcțiilor de conducere în cadrul sistemului procuraturii", precizează Ministrul Justiției.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter