Cultură

Circa 30 000 de elevi vor susține examenele naționale de absolvire a gimnaziului

post-img
elevi

Circa 30 000 de elevi vor susține, în perioada 5-15 iunie, examenele naționale de absolvire a gimnaziului. Astăzi are loc examenul la Limba și literatura română pentru alolingvi, la care participă 5 406 elevi, aceasta fiind prima probă din cadrul sesiunii din anul curent, organizate în perioada 5-15 iunie 2023.

Joi, 8 iunie 2023, va avea loc examenul la Matematică, la care vor participa 29 553 de elevi din cadrul a 1073 de instituții de învățământ.

Luni, 12 iunie 2023, elevii vor susține examenul la limba de instruire. La examenul la Limba și literatura română vor participa 24 007 de elevi, iar examenul la Limba și literatura rusă va fi organizat pentru 5 388 de elevi.

Sesiunea de examene pentru absolvenții de gimnaziu se va încheia cu examenul la Istoria românilor și universală, care va avea loc pe data de 15 iunie.

Menționăm că în baza rezultatelor obținute la olimpiadele republicane desfășurate în acest an, absolvenții treptei gimnaziale obțin nota „10” din oficiu la disciplina de examen la care sunt premianți ai locurilor I, II sau III. Astfel, în cadrul disciplinei de examen Limba și literatura română (alolingvi), de nota „10” din oficiu vor beneficia 6 elevi; în cadrul disciplinei Matematică – 6 elevi; la disciplina Limba și literatura română (limba de instruire) – 6 elevi; la disciplina Limba și literatura rusă (limba de instruire) – 6 elevi; iar la disciplina de examen Istoria românilor și universală – 6 elevi.

„Vă felicit pentru că ați ajuns cu succes la etapa de evaluare a cunoștințelor acumulate pe parcursul anilor de școală și vă îndemn să aveți încredere în forțele proprii ori de câte ori veți intra în sala de examen. Competențele formate în cadrul activităților curriculare și extracurriculare vă vor ajuta atât în cadrul examenelor, cât și în continuarea studiilor. Oriunde veți continua studiile, la liceu, colegiu, școală profesională ori centru de excelență, este important să învățați continuu și consecvent, astfel încât să obțineți o bună pregătire în domeniul pe care-l veți alege”, a menționat ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală în adresarea sa către absolvenții de gimnaziu.

Testele de examen vor fi verificate în perioada 6-21 iunie de către Comisiile Raionale/Municipale de Evaluare. Rezultatele vor fi afișate la data de 22 iunie în fiecare instituție de învățământ, în care s-au desfășurat examenele. Elevii pot depune cerere de examinare a contestației la instituția de învățământ, la data de 22 iunie. Rezultatele finale vor fi afișate pe 26 iunie 2023.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter