Cultură

Daniel Rădulescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din România, şi-a expus lucrările la Chişinău, cu ocazia Zilei Naționale a României

Daniel Rădulescu, unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din România, şi-a expus lucrările la Chişinău, cu ocazia Zilei Naționale a României

Supranumit îmblânzitorul oțelului, Daniel Rădulescu este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti din România pentru tehnica sa aparte de sculptură. Recent, şi-a expus lucrările la Chişinău, cu ocazia Zilei Naționale a României. Publicul va putea admira timp de o lună 8 dintre creaţiile sale.

Toate lucrarile lui Daniel Rădulescu sunt realizate prin modelare manuală, cu mii de straturi de oțel topit, fără matrițe. DANIEL RĂDULESCU, sculptor român: Sunt lucrări foarte apropiate de mine de asta expoziţia în sine nu are un nume. Sunt lucrări făcute în diferite capitole din viaţa mea. Multe au nişte poveşti ştiute doar de mine, ceea ce îmi place că au acest mister. Toate sunt lucrate în oţel cu aceiaşi tehnică prin ados de mii de straturi, făcând-o practic imposibil de replicat chiar şi de către mine.

Prin formele inedite, sculpturile lui Daniel Rădulescu transmit un mesaj puternic publicului iubitor de artă.

FLORENTIN LEANCĂ, artist plastic: Autorul face trimite la multe lucruri care pune spectatorul pe gânduri şi din punctul acesta de vedere, îmi pare că şi-a atins nişte scopuri.

ION BOLOCAN, sculptor: Un artist cu o interpretare unică a acestor lucrări deoarece foloseşte oţelul. Să redai un oţel atât de fin, rafinat este foarte, foarte complicat.

EUGEN SAVA director, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei: Este un unicat de a confecţiona opera adevărate din metal. Acum este mai simplu să faci matriţe sau clişee în care se toarnă şi atât. Dar, aici este un lucru manual şi operele acestea sun tunicate şi sunt de o valoare extraordinară.

Expoziţia găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei va fi deschisă până pe 20 decembrie. Proiectul este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.

Excelenţa Sa CRISTIAN-LEON ŢURCANU, ambasadorul României în Republica Moldova: Expoziţia de astăzi mi se pare de-a dreptul fascinantă şi mă bucur că ne găzduieşte Muzeul de Istorie al Moldovei mai ales că avem o contrapunere între clasicul tradiţional şi arta foarte modernă a lui Daniel Rădulescu.

ADRIAN DUPU, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova: Celebrăm în acest an ziua naţională a României şi prin artă şi mă bucur că am putut aduce expoziţia unui tânăr artist român aici.

Daniel Rădulescu a realizat până acum 97 de sculpturi, toate aflându-se în colecții private din 10 țări.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter