Politic

Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcţia de procuror general

Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcţia de procuror general

Alexandr Stoianoglo a fost eliberat din funcţia de procuror general. Un decret în acest sens a fost semnat, astăzi, de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Apărătorul lui Stoianoglo spune că va contesta decretul prezidenţial în instanţă.

Într-un comunicat emis de Preşedinţia Republicii Moldova se menţionează că decretul a fost semnat în baza unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor din 23 mai 2022. Mai exact, în urma examinării Raportului Comisiei de evaluare a activităţii procurorului general, Alexandr Stoianoglo, care a primit calificativul "nesatisfăcător".

EXPLICAŢIA PREŞEDINŢIEI REPUBLICII MOLDOVA: „Având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de Procuror General și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției", se arată în comunicatul Preşedinţiei Republicii Moldova.”

Contactat telefonic, avocatul lui Stoianoglo, Vasile Gafton, ne-a spus că va contesta decretul în instanţă. El are la dispoziţie 30 de zile. Şi Alexandru Tănase, fostul preşedinte al Înaltei Curţi, crede că decretul de demitere a lui Stoianoglo a fost semnat cu încălcarea unor proceduri legale.    

ALEXANDRU TĂNASE, fost preşedinte al Curţii Constituţionale: „Am observat pe pagina preşedintelui că drept temei pentru smenarea acestui decret îl constituie recomandările Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcţiei de procuror general. Deoarece codul administrativ nu prevede un asemenea temei pentru eliberarea procurorului general din funcţie, cel mai probabil, instanţele de judecată vor fi acelea care vor trebui să dea un răspuns în ce măsură acest decret este legal sau e ilegal.”

Consiliul Superior al Procurorilor urmează să organizeze un concurs pentru ocuparea funcţiei vacante, dar purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eugeniu Roşca, nu ne-a putut spune cât va dura. Alexandr Stoianoglo a fost reţinut la începutul lunii octombrie şi tot atunci a fost suspendat din funcţie. El este cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Stoianoglo respinge toate aceste acuzaţii.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter