Social

Autorităţile de la Chişinău au prelungit, până la sfârşitul anului, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbniţa

Autorizație de mediu
Sursa video: TVR MOLDOVA

Autorităţile de la Chişinău au prelungit, până la sfârşitul anului, autorizația de mediu pentru Uzina Metalurgică din Rîbniţa. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, la doar două zile după semnarea contractului de reluare a livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului.

În urma deciziei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, a fost prelungită autorizația de mediu privind gestionarea deşeurilor și cea de emisie a poluanților pentru Uzina Metalurgică din oraşul Rîbniţa. Astfel,  Agenţia de Mediu a fost obligată să elibereze actele permisive, la solicitarea conducerii Uzinei de pe malul stâng al Nistrului, din regiunea separartistă. Se întâmplă la doar două zile după semnarea contractului de reluare a livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului. Analistul politic Anatol Ţăranu spune că atâta timp cât Chişinăul este dependent de sursele energetice din stânga Nistrului, autorităţile Republicii Moldova vor fi nevoite să cedeze în faţa presiunilor Tiraspolului.  

ANATOL ŢĂRANU analist politic:Atâta timp cât noi nu avem un răspuns adecvat la posibilităţile de a ne bloca din punct de vedere energetic, atât timp noi vom fi nevoiţi să acceptăm acest dil cu Tiraspolul, fără de care nu putem supravieţui. Suntem nevoiţi din toarte relel să alegem răul cel mai mic. Chişinăul primeşte electricitate ieftină din Transnistria dar în schimb achită costurile prin această cantitate de gaz pe care trebuie să o furnizeze dar şi prin autorizaţia data întreprinderilor din Tranistria.”

Experţii de mediu critică însă decizia autorităţilor.

ANATOLIE PROHNIŢCHI expert în mediu:Pentru mediu este un dezastru pentru că în oraşul Rezina şi localităţile din apropiere se poluiază intens şi numărul de bolnavii de cancer se măreşte din an în an, maturi, copii pe nimeni nu alege.  S-a mimat o inspecţie a structurilor ministerului mediului.”

Este a șasea oară în acest an când autoritățile de la Chișinău dau autorizații temporare pentru Uzina Metalurgică din regiunea transnistreană. Întreprinderea este al treilea cel mai important contribuabil la bugetul regiunii separatiste.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter