Social

Hora Sânzienilor a fost organizată la Telenești

Hora Sânzienilor
Sursa video: TVR MOLDOVA

21 de colective artistice din Republica Moldova şi România şi-au dat întâlnire la festivalul-concurs, "Hora Sânzienilor", organizat în oraşul Teleneşti. La eveniment au venit meşteri populari şi artişti care şi-au scos la vedere hainele tradiţionale. S-au încins hore şi s-au prezentat tradiţiile strămoşeşti unele demult uitate.

ZFR

Festivalul "Hora Sânzienilor" a fost organizat în parcul din centrul oraşului Teleneşti. Cântecele populare, dar şi obiceiuri de Sânziene au fost prezentate cu multă ingeniozitate de colectivele artistice din Republica Moldova şi România.

ALIN CHIORESCU instructor, formaţia folclorică "Stejărelul", comuna George Enescu, Botoşani: „Oamenii sunt de o căldură deosebită. Şi nu putem decât să spunem că parcă suntem la fraţii noştri, chiar suntem acasă. Avem un cântec de Sânziene, pe urmă obiceiul la noi este ca fetele de măritat să aruce cununa de Sânziene pe fereastră, dacă nimresc şi intră în casă, fata de va mărita, dacă nu, nu se va mărita.”

De la festival nu au lipsit bucatele tradiționale. Gospodinele din comuna Căzăneşti, raionul Teleneşti au preparat sarmalele şi plăcinte după reţete moştenite de la bunici.

Iar meșterii populari şi-au expus articolele de artizanat - obiecte din lut, lemn, fibre naturale, lozie, ţesături, broderii şi prosoape.

VASILE IURCU meşter popular: „Sunt făcute lustre, sunt făcute sub formă de roată de căruţă, scaune făcute din bârne, leagăne, căruţă cu măgăruş. Au ajuns şi în alte ţări lucrările?-Au ajuns în Aglia, Germania, săptămâna trecută am trimis două în Anglia.”


PAVEL CASIAN şef Secţia Cultură, oraşul Teleneşti: „Promovăm tradiţiile şi obiceiurile de vară, bucatele culinare, dar în deosebi promovăm ceaiurile. Avem şi concursul la cel mai bun şi delicios ceai.”

O fi bune de leac ceaiurile, dar vinul nu putea lipsi de la un festival popular.

Festivalul-concurs, "Hora Sânzienilor" din oraşul Teleneşti este la a 8-a ediţie.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter