Extern

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, laureata Premiului Charlemagne 2025

post-img
Ursula von der Leyen

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este laureata pentru anul 2025 al Premiului internațional „Carol cel Mare” al orașului Aachen, „în semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru unitatea statelor membre”.

BFCO

„În semn de recunoaștere a serviciilor sale pentru unitatea statelor membre, pentru limitarea pandemiei, pentru unitatea determinării Uniunii de a se apăra împotriva Rusiei – și pentru impulsul dat Green Deal, pe de o parte, și, pe de altă parte, pentru a o încuraja în fața provocărilor care o așteaptă, Consiliul de administrație al Societății pentru conferirea Premiului Internațional Charlemagne din Aachen a ales, prin premiul 2025, să o onoreze pe președinta Comisiei Europene, Dr. Ursula von der Leyen”, a informat Consiliul de administrație în decizia sa, noteaza caleaeuropeana

Consiliul de adminstrație al Societății pentru conferirea Premiului Internațional Charlemagne din Aachen susține că Ursula von der Leyen este cea care poate face auzită vocea Europei de scena globală: „Ordinea mondială se schimbă, iar Europa trebuie să reacționeze. Ursula von der Leyen este persoana al cărei rol este să facă față – și să îndeplinească – această provocare strategică pentru Uniunea Europeană. Ea personifică Europa. Ea este vocea puternică a Europei pe scena mondială. Ea este cea care are puterea de a reprezenta interesele Europei și ale aliaților săi în aceste momente istorice. Și – datorită recunoașterii pe care a dobândit-o în exercitarea funcției – este dotată cu competențele necesare pentru a face față provocărilor actuale și viitoare.”

Premiul Charlemagne recompensează activitatea excepțională desfășurată în slujba unității europene. Conform statutului său, acesta este acordat unor personalități sau organisme publice “care se disting prin activitatea lor remarcabilă în favoarea unității europene sau a cooperării între statele sale”. Contribuția, după cum a subliniat Kurt Pfeiffer, fondatorul acestei distincții, poate fi ”realizată în domeniile literaturii, științei, economiei sau politicii”.

De la înființarea sa, premierul nu a fost acordat în zece ocazii, cu precădere în anii ’60 și ’70, când Consiliul de administrația nu a fost dispus să treacă cu vederea stagnarea procesului de unificare europeană prin nominalizarea unui candidat de rang secund.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și poporul ucrainean au fost laureații Premiului Carol cel Mare pentru anul 2023 (Charlemagne – Karlspreis). 

De asemenea, în anul 2020, președintele Klaus Iohannis a fost laurat al Premiului Carol cel Mare. 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter