Actualitate

Petiție pentru interzicerea coroanelor funerare din plastic: Se cere modificarea legii

Petiție pentru interzicerea coroanelor funerare din plastic

Mai multe ONG-uri şi activişti civici le cer autorităţilor să interzică importul, fabricarea şi comercializarea coroanelor funerare din plastic. O petiţie în acest sens a fost expediată Ministerului Mediului şi altor instituţii de stat. Comunitatea de mediu ne aminteşte despre consecinţele grave pe care le cauzează materialele toxice şi cere modificări legislative şi campanii de sensibilizare.

Petiţia a fost semnată de 50 de organizaţii şi persoane fizice care militează pentru protecţia mediului. Cu toţii cer crearea unui cadru legislativ care să oprească vânzarea coroanelor şi compozițiilor florale artificiale.

ALINA BUGACI, reprezentant, Centrul Naţional de Mediu: În componenţa lor intră nu doar plastic, dar şi diferite materiale care sunt toxice pentru mediul înconjurător. Aici ar fi sârmă, burete artificial.  Cel mai important este ca autorităţile să lanseze mai multe campanii de sensibilizare.  Deci nişte mesaje de încurajare a populaţiei, prin care să se orienteze către alternative mai sustenabile, înlocuirea aranjamentelor florale, cu care se obişnuieşte an de an să se meargă la cimitir, cu compoziţii florale naturale.

Potrivit comunităţii de mediu, în prezent, niciun agent economic nu mai acceptă să colecteze florile din plastic. Recent, şi Combinatul de Servicii Funerare a venit cu un mesaj către populaţie şi autorităţile locale.


COMBINATUL DE SERVICII FUNERARE: Folosirea produselor funerare din plastic a atins cote maxime în ultimii ani. Aceste mormane pocite vor afecta mult timp imaginea cimitirelor, reamintind lipsa de atitudine civică şi nepăsare (…) Facem apel la întreaga comunitate și la orice factor de decizie, să ne conjugăm eforturile și să întreprindem măsuri concrete, să alegem materiale biodegradabile care nu afectează mediul înconjurător.

Mai mulţi oameni ne-au spus că, în ultimii ani, optează să meargă la cimitire cu flori vii. Nu toţi, însă, au renunţat la cele artificiale.

„Mai bine vii decât aşa, dar nu am renunţat total la acestea. Mă uit... aşa, parcă sunt frumoase, dar după ele stau cu anii şi nu se descompun şi nu e chiar bine pentru...”


„Eu când mă duc la cimitir, iau flori vii. Aşa e mai bine. Am renunţat de tot la cele artificiale, duc doar la murdărie şi nu e bine.”

„Nu trebuie, după nu ai unde le arunca, să le arzi nu e permis, nu are rost să le cumpărăm. Cumpărăm un buchet de flori, îl punem pe mormânt şi... dar văd că sunt foarte multe pe piaţă.”

Ministerul Mediului nu a venit deocamdată cu o reacţie la petiţia inițiată de Asociația Jurnaliștilor de Mediu. Recent, responsabilii au declarat, pentru TVR MOLDOVA, că interzicerea coroanelor funerare pe teritoriul cimitirelor ar trebui să fie gestionată de autoritățile locale. 

La sfârşitul lunii martie, la minister a fost organizată o ședință de lucru cu mai mulţi primari, reprezentanți ai mitropoliilor Basarabiei şi Moldovei, precum și ai societății civile. Atunci, reprezentanții ambelor mitropolii au spus că le vor recomanda preoților să încurajeze credincioşii să renunţe la coroanele artificiale. Nu au fost anunţate, însă, modificări legislative. 

Potrivit Combinatului Servicii Funerare, anual, doar pe teritoriul cimitirelor din Chişinău sunt aduse peste 25 de mii de coroane sau alte compoziții din plastic.

REPORTER: DANIELA DANILOVA
Imagine: Dumitru Lupu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor