43 de antreprenori din Republica Moldova au beneficiat de granturi nerambursabile din partea Uniunii Europene, prin Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Suma totală se ridică la aproximativ 14 milioane de lei. Cele mai mari investiţii sunt în sectorul industrial.
Anatolie Bumbu are 24 de ani şi este din oraşul Căinari, raionul Căuşeni. A aplicat la proiectul Start pentru Tineri şi a beneficiat de un grant de 200 de mii de lei din partea Uniunii Europene, pentru a-şi dezvolta afacerea - o spălătorie auto self- service şi o cafenea.
ANATOLIE BUMBU, beneficiar grant: Eu fiind de profesie dezvoltator software, lucrând de acasă, am decis să îmi dezvolt afacerea acasă. Această idee mi-a venit acum 3 ani când mi-am procurat prima maşină şi am văzut lipsa a astfel de servicii în localitate. Şi aşa a început istoria mea de dezvoltare a afacerii. Aceşti bani vor fi investiţi în utilaj pentru spălătorie auto, străduindu-mă să o digitalizez la maxim.
Adrian Gheorghiţă are o afacere în comuna Băcioi, specializată în producerea de uşi, ferestre şi jaluzele. A primit un grant de 830 de mii de lei din partea Guvernului Republicii Moldova.
ADRIAN GHEORGHIŢĂ, beneficiar grant: Am participat la un proiect pentru instalarea panourilor solare. Lucrăm cu ţesături şi avem o cantitate mare de materiale. Problema e că atelierul nostru are nevoie de umiditate pentru păstrarea acestor ţesături. Era o investiţie prea costisitoare pentru noi. Am participat la proiect, ca să instalăm baterii solare şi să producem energie proprie.
DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării: Printr-o conversaţie cu mulţi antreprenori am reuşit reforme curajoase în această perioadă, am eliminat bariere birocratice care deja economisesc oamenilor de afaceri 1 miliard jumate anual.
VADIM CODREANU, director, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului: Mă bucur să văd, că peste o treime din valorile granturilor oferite acum sunt destinate industriei prelucrătoare. Asta înseamnă că noi încet încet creştem valoarea adăugată în cadrul afacerilor noastre, asta înseamnă că nu mai vindem materie primă, dar ne orientăm spre a vinde produse finite cu valoare adăugată înaltă care vor fi pretabile pe piaţa noastră, cât şi pe piaţa UE.
ADAM GRODZICKI, şef adjunct al Secţiei Cooperare, Delegaţia UE în RM: Vedem o creştere a numărului de persoane care aplică şi sunt interesate în participarea la programele naţionale destinate dezvoltării afacerilor. Avem şi o creştere a beneficiarilor de fonduri. E un lucru încurajator.
Pe parcursul anului 2024, ODA a sprijinit peste 470 de companii cu granturi în valoare de peste 190 de milioane de lei. 140 de milioane sunt din bugetul de stat al Moldovei şi 40 de milioane au fost oferite de Uniunea Europeană.