Social

Aproape toate vagoanele şi locomotivele au termenul de exploatare depăşit. Dacă nu se vor face noi achiziţii, CFM riscă să rămână fără trenuri

Vagoane vechi la CFM
Sursa video: TVR MOLDOVA

Aproape toate vagoanele şi locomotivele Republicii Moldova au termenul de exploatare depăşit. Angajaţii Căilor Ferate repară ce se mai poate, dar cele mai multe utilaje vor ajunge la fier vechi. Dacă nu se vor face noi achiziţii, în următorii ani, Republica Moldova riscă să rămână fără trenuri de marfă si de pasageri.

Vagoanele şi locomotivele sunt reparate în trei depouri aflate la Bălţi, Basarabeasca şi Chişinău. De asta se ocupă sute de angajaţi ai Căilor Ferate iar întreprinderea cheltuie milioane de lei în fiecare an. La depoul din Chişinău, se repară în fiecare lună în jur de 20 de vagoane, în special destinate transportului de persoane.

ELENA FRANŢUZ, zugrav: „Foarte urâte. Foarte lovite. Iată vedeţi acesta, să vă uitaţi în ce stare este cabina. El trebuie dezlipit până la metal. Trebuie tot ros. Cu bulgarca tot roadem, facem.”

IGOR SANIN, director adjunct, depoul din Chişinău: „În total, la CFM avem 215 unităţi vagoane. Dintre ele, 90 -97 sunt cu termenul de exploatare depăşit, nu le mai putem exploata. Restul le putem repara.”

La depoul din Chişinău sunt în plin proces de reabilitare cele 5 garnituri de tren de persoane achiziţionate din România în 2012. Trenurile sunt la prima reparaţie capitală.

„Noi reparăm tot, începând de partea de jos. Burghiurile, motoarele, complet vopsirea. Interiorul, exteriorul, complet se repară.”

Cel mai mai mult de muncă au muncitorii de la Bălţi şi Basarabească unde se repară marfarele. Anul trecut, în depouri au fost reparate capital aproape 800 de unităţi. Calea Ferată din Moldova dispune de aproximativ 4 mii 500 de vagoane de marfă. Toate sunt într-o stare deplorabilă.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Aproape toate vagoanele marfare din Republica Moldova au termenul de exploatare depăşit. Doar jumătate dintre acestea mai pot fi reparate, restul, vor ajunge la fier uzat.”

Conducerea Căilor Ferate din Moldova duce tratative pentru achiziţionarea de vagoane noi.

OLEG TOFILAT, director CFM: „Trebuie de achiziţionat aproximativ 1000 de vagoane cerealiere care să ajungă, probabil prin 2025, nu mai târziu. Pentru a putea asigura exporturile Republicii Moldova de cereale şi produse din floarea soarelui. Proiectul pe tema dată este să avem o colaborare cu un producător polonez şi să folosim resursele financiare din creditul suveran oferit de Polonia.”

În următorii ani, flota feroviară ar putea fi SUPLIMENTATĂ cu 20 de vagoane cu autopropulsare, second-hand. Acestea vor fi aduse din Cehia, unele cu titlu gratuit. E nevoie ca inginerii să verifice dacă le vor putea adapta ecartamentului lat din Republica Moldova. Vagoanele ar putea fi folosite pentru cursele locale de pasageri Cahul-Giurgiuleşti, Bălţi-Ocniţa sau Bălţi-Rogojeni.

Republica Moldova are în dotare și 217 locomotive, însă şi acestea sunt într-o stare deplorabilă. Mai bine de jumătate sunt vechi şi nefuncţionale şi urmează să fie vândute la fier vechi. Cu toate acestea, în acest an, Calea Ferată din Moldova a înregistrat venituri de peste un miliard de lei, de aproape trei ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter