Social

Autoritățile din Bălți, acuzate de o asociaţie obştească că nu au permis organizarea unui eveniment dedicat celor 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia

Scandal la Balti
Sursa video: T VR MOLDOVA

Autoritățile din Bălți sunt acuzate de o asociaţie obştească că nu i s-a permis să organizeze, mâine, un eveniment dedicat celor 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Organizatorii susţin că au depus o cerere şi au respectat procedura legală, însă au fost refuzaţi fără motiv. Reprezentaţii Primăriei Bălți nu au comentat cazul.

NICOLAE UNCUȚĂ, președintele Asociației victimelor represiunilor politice din Bălți: „Autoritatea publică locală a hotărât să ne impună scenariul lor. Se întâmplă pentru că coloana a V-a încearcă să ne divizeze prin diferite metode. ”

Președintele Asociației Victimelor Represiunilor Politice din Bălți, Nicolae Uncuță, a depus o cerere la primărie în data de 17 mai, dar nu a primit un răspuns. Pe altă parte, Primăria Bălţi a anunțat că va organiza, mâine, împreună cu Episcopia de Bălți a Mitropoliei Moldovei, o serie de evenimente de comemorare a victimelor celui de-al doilea val de deportări din Basarabia .

NICOLAE UNCUȚĂ, președintele Asociației Vctimelor Represiunilor Politice din Bălți: „Noi suntem izolați și dați afară. Noi nu am primit răspuns la declarația noastră, ea nu a fost contestată în instanța de judecată. 03.59 05.00 Este un mod barbar de a merge în forță, de a-i scuipa pe cei care au fost aici. Ei aduc oameni din întreprinderi municipale, care nici nu știu despre ce este evenimentul.”

Şi acum acum trei ani, comemorarea victimelor deportărilor staliniste s-a lăsat cu scandal între reprezentanții Episcopiei de Bălți a Mitropolilei Basarabiei și cea a Mitropoliei Moldovei.

MIHAI VERHOVEȚCHI, președinte Asociaţia pentru Conservarea Patrimoniului Cultural din Bălţi: „Lupta care se petrece la această activitate de mai mulți ani se întâmplă din motivul că Asociația vrea să-și vadă invitată Episcopia Basarabiei, care este la moment condusă de Episcopul Antonie, iar primăria vrea să-și vadă invitații pe cei de la Metropolia Moldovei, care pe teritoriul dat urmărește Episcopul Marchel.”

SERGIU BURLACU, consilier municipal: „Înțeleg că așa numitul primar de Bălți încearcă să creeze obstacole oamenilor de a-și spune durea sa, înțeleg că el până chiar și în ziua de astăzi îi slujește pe cei care au binecuvântat de la Moscova. Vom merge înainte, pentru a da cinste oamenilor care mai sunt astăzi în viață.”

Primarul de Bălți, Nicolai Grigorișin, a refuzat să comenteze situaţia. Mâine se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia, iar şase iulie este declarată zi de doliu național.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter