Politic

Expert în afaceri strategice Iulian Fota: „Rusia va continua să facă rău R. Moldova ca o formă de șantaj, dar nu trebuie cedat șantajului, pentru că dacă cedăm ne vom vinde libertatea”

post-img
Expert în afaceri strategice Iulian Fota: „Rusia va continua să facă rău R. Moldova ca o formă de șantaj, dar nu trebuie cedat șantajului, pentru că dacă cedăm ne vom vinde libertatea”

„Strategia Rusiei este la 180 grade diferită de cea a UE. UE vrea o periferie prosperă, pe când rușii vor o periferie inferioară, subordonată pe tip sferă de influență, săracă, pentru că în mintea lor o astfel de periferie nu constituie un pericol pentru ei, complet fals,” a menționat Iulian Fota, ex-secretar de stat al Ministerului de Externe de la București în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Expertul în afaceri strategice, susține că cel mai mare pericol extern al R. Moldova este Federația Rusă. 

„E un singur mare pericol - Rusia. Rusia vrea o periferie slabă, instabilă, țările pe periferie să lupte una cu alta, ca ea să poată să acționeze ca mediator și să-și tragă partea leului. Strategia Rusiei este la 180 grade diferită de cea a UE. UE vrea o periferie prosperă, pe când rușii vor o periferie inferioară, subordonată pe tip sferă de influență, săracă, pentru că în mintea lor o astfel de periferie nu constituie un pericol pentru ei, complet fals. Problema e în momentul în care rușii nu au o influență pe o țară, pentru că nu au ce să ofere pozitiv, nu fac decât să șantajeze și să amenințe, asta fiind cea mai mare problemă a R. Moldova în perioada următoare. Rușii vor avea niște așteptări de evoluție internă de aicea, evident că nimeni nu poate să accepte așa ceva, pentru că asta ar însemna sărăcie și subdezvoltare pentru R. Moldova. ”

Iulian Fota a subliniat că Federația Rusa va încerca să pună presiune și intimidare pe R. Moldova, însă nu trebuie de cedat, deoarece dacă R. Moldova va ceda își va vinde libertatea și riscă să ajungă într-o formă de sărăcie și subzistență. 

„R. Moldova va continua să caute o formă europeană de dezvoltare, pentru că aduce mai multe beneficii decât soluția rusă, iar rușii vor încerca să facă rău R. Moldova cum dealtfel se și întâmplă, ca o formă de presiune și intimidare. R. Moldova trebuie să reziste și ce poate să însemne aceste rău: coruperea oficialilor, coruperea anumitor cetățeni prin bani și alte avantaje materiale oferite ilegal. Rusia va continua să facă rău R. Moldova ca o formă de șantaj, dar nu trebuie cedat șantajului, pentru că dacă cedăm ne vom vinde libertatea și știm ce înseamnă să ne vindem libertatea Moscovei. Nu numai că riscăm să dispărem ca țară, dar pur și simplu ne aduc într-o formă de sărăcie și de subzistență pe care nimeni nu o vrea. De ce să renunți la prosperitatea UE în favoarea unui tratament ca pentru slugi sau sclavi pe care ni-l oferă Moscova, ” a menționat Iulian Fota în cadrul emisiunii. 

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter