Politic

Aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol a votat o rezoluție în care se invocă presiuni economice și sociale, din partea autorităților R. Moldova. Va cere Federației Ruse să protejeze regiunea

Aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol a votat o rezoluție în care se invocă presiuni economice și sociale, din partea autorităților R. Moldova. Va cere Federației Ruse să protejeze regiunea

Aşa zisul congres al deputaţilor din Tiraspol a votat o rezoluție în care se invocă presiuni, inclusiv economice și sociale, din partea autorităților Republicii Moldova. Administrația separatisă transnistreană spune că va cere Federației Ruse să protejeze regiunea, fără a precizacum. Rezoluţia separatiştilor a fost aprobată cu unanimitate, în aplauzele participanţilor.

ZFR

În textul Rezoluţiei adoptate de Congresul Extraordinar din regiunea separatistă se vorbeşte despre cererea către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei.

REZOLUŢIA ADOPTATĂ LA CONGRESUL EXTRAORDINAR DE LA TIRASPOL: Solicitarea de implementare a măsurilor pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Republicii Moldova. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.

Iar răspunsul a venit la scurt timp de la Moscova.

DECLARAŢIA MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE AL RUSIEI: Protecția intereselor locuitorilor din Transnistria, concetățenii noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de agențiile rusești relevante.

În rezoluţie se mai spune că reprezentanţii regiunii separatiste vor sesiza Secretarul General ONU, Parlamentul European și alte instituții internaționale. Un alt punct al discuţiilor s-a referit la începerea procesului internațional de negociere în formatul "5+2". Pe toată perioada congresului, care a durat aproape patru ore, aşa-numiţii lideri separatişti au acuzat Chişinăul de presiuni şi blocade economice.

VADIM KRASNOSELSKI liderul separatist de la Tiraspol: Republica Moldova utilizează tradițional dificultățile globale pentru a afecta Transnistria. Acest lucru s-a întâmplat în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, în timpul pandemiei și în contextul conflictului militar din Ucraina.

ZFR

Desfăşurarea acestui congres a provocat o serie de speculații privind includerea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse. Mai mulţi aşa-numiţi deputaţi din stânga Nistrului au spus, însă, că acestea nu au fost decât nişte provocări. Iar analiştii politici afirmă că rezoluția votată nu se poate compara cu mesajul lansat înainte de congres.

ANDREI CURĂRARU analist politic: Vedem că s-au adresat cu un mesaj care poate să fie interpretat dublu către Federaţia Rusă de a apăra regiunea transnistreană. Eu cred că isterizarea a fost intenționată pentru a pune presiune pe Chişinău. Într-un scenariu ipotetic în care ei ar fi făcut acest lucru el trebuia coordonat cu Moscova. Posibil că această propunere a venit pe masa liderului de la Kremlin dar acesta nu are posibilitatea fizică să o îndeplinească ceea ce vedem pe frontul ucrainean că nu îi permite să realizeze acel tronson pe care îl propunea la începutul războiului din Odesa spre Transnistria.

Anterior şi autoritățile de la Chișinău au declarat că nu există motive de îngrijorare şi că totul este planul Kremlinului de a crea panică în rândul cetăţenilor. 


OLEG SEREBRIAN vicepremierul pentru Reintegrare: Guvernul Republicii Moldova, Biroul Politici de Reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul.


Şi ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, a declarat că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu a reusit să ajungă în zonă. Ultimul congres de acest fel s-a desfăşurat la Tiraspol în anul 2006.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter