Social

Fără rețetă pe hârtie pentru medicamente. A fost lansat Sistemul informaţional automatizat "eReţeta"

video

Gata cu reţetele pe hârtie pentru medicamente şi dispozitive medicale compensate! Astăzi, a fost lansat Sistemul informaţional automatizat "eReţeta". Acest pas semnificativ va reduce din timpul pe care pacienţii îl pierd aşteptând la medic sau la farmacie şi va eficientiza costurile din sănătate.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „La farmacie, cetăţenii vor putea ridica medicamentele sau dispozitivele medicale compensate doar cu buletinul de identitate. Mai mult decât atât, produsele vor putea fi preluate şi de o persoană împuternicită de pacient.”

„Cum să nu fie mai bine, pentru populaţie e mai uşor. Nu trebuie să mai umble cu reţetele, cu îndreptări, aşa că populaţia e mai bucuroasă.”

„-Nu ştiu de asta. -Cum vi se pare această schimbare? - E bună. Nu întotdeauna poţi să te duci la medic să iai reţeta, dar aşa cu buletinul e mai simplu.”

Implementarea reţetei electronice va permite monitorizarea utilizării medicamentelor, o gestionare mai bună a resurselor în acest domeniu, dar şi diminuarea erorilor umane în prescrierea, procesarea şi eliberarea reţetelor.

MARTA NATAN, farmacist: „Erau situaţii că veneau cu reţeta expirată, putea fi şifonată într-atât că nu era acceptată în următoarele etape. Era o restricţie că putea să cumpere dintr-un singur punct. Acum, cu aceeaşi reţetă, pacientul poate merge în orice farmacie din ţară să-şi procure preparatul solicitat.”

TATIANA CĂLIN, medic de familie: „Totul ne reuşeşte. La început a fost un micro stres, dar acum, vreau să vă spun că mie îmi place personal şi este mult mai rapid după părerea mea, decât să scrii cu mâna IDNP-ul pacientului, doctorului la fiecare reţetă.”

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „E-reţeta vine într-adevăr să modernizeze sistemul de sănătate, să uşureze munca medicului şi cel mai important este că se oferă dreptul nu doar medicului de familie de a prescrie reţete şi dispozitive compensate, dar şi multor altor categorii de medici, inclusiv toţi specialiştii care sunt în serviciul ambulator. Totodată, vor putea prescrie reţete compensate medicii urgentişti.”

ION DODON, director general, CNAM: „În prima zi de activitate a acestui sistem informaţional, 1300 de pacienţi au beneficiat deja de medicamente şi dispozitive medicale compensate prin intermediul sistemului informaţional reţeta electronică. Au fost eliberate peste 3 mii de medicamente şi dispozitive medicale compensate.”

Elaborarea sistemului informaţional a costat peste trei milioane de lei. Până acum, Compania Naţională de Asigurări în Medicină cheltuia anual peste un milion de lei doar pentru hârtia pentru reţetele tradiţionale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter