Politic

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău

Victimele Holocaustului au fost comemorate astăzi la Chișinău, prin depuneri de flori la Memorialul "Victimelor fascismului", dar şi printr-o expoziţie emoţionantă. Doar pe teritoriul Republicii Moldova, peste 300 de mii de evrei şi romi şi-au pierdut viaţa în cel mai mare genocid al tuturor timpurilor.

Comemorarea victimelor Holocaustului este un vot împotriva răului, dar și o lecție de respect pentru viața fiecărui om, sunt câteva dintre ideile discursurilor rostite astăzi la Memorialul "Victimelor fascismului".

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Oameni care dintr-un ciudat şi fals instinct al autoconservării, din cauza unui soi al surzeniei socială, preferă să creadă că nimic nu s-a întâmplat atunci, că nimic nu se întâmplă acum. Holocaustul nu este drama unei naţiuni aparte, ci este tragedia unei umanităţi.”

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Comemorăm milioane de oameni nevinovați – evrei, romi, dar și alte naționalități, care au căzut victime ale unui regim monstruos. Este important să discutăm despre destinul tragic al celor care au fost uciși în numele unei ideologii criminale.”

Rude ale victimelor Holocaustului, demnitari şi simpli cetăţeni au depus flori și au ținut un minut de reculegere la memorialul din Chişinău.

Pentru a le aminti tinerilor despre genocidul fără precedent, la Chişinău a fost organizată şi o expoziție de pictură, grafică și fotografie, cu genericul "Fragmente din vieţi distruse".

DENIS BORŞEVICI, autorul expoziţiei: „Noi am început cu lucrări graficice, cu numele victimelor Holocaustului. Avem şi un spectacol despre o tânătă care se roagă Domunului să-i salveze viaţa. Sunt emoţii care ne sunt transmise prin intermediul expoziţiei.”

„Victimele nazismului pleacă din viaţă şi noi trebuie să ne amintim despre această tragedie profundă.”

SERGIU PRODAN, ministrul Culturii: „Este extrem de important să ţinem minte. Să învâţăm lecţiile trecutului şi să evităm pe viitor repetarea acelor orori care s-au întâmplat cândva.”

Expoziţia este găzduită de Centrul de dezvoltare a industriilor creative, Artcor, şi va fi deschisă în următoarele două săptămâni.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter