Extern

Premierul britanic Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei

post-img
Premierul britanic Rishi Sunak anunță cel mai mare ajutor militar acordat vreodată de Marea Britanie Ucrainei

Premierul britanic Rishi Sunak efectuează marți o vizită în Polonia pentru a anunța o creștere semnificativă a sprijinului militar pentru Ucraina, format din 500 de milioane de lire sterline sub formă de finanțare militară suplimentară și din livrarea unor echipamente vitale pentru Kiev, scrie Caleaeuropeană.ro

Conform unui comunicat al Downing Street, Sunak se va întâlni cu prim-ministrul polonez Donald Tusk pentru a discuta despre aprofundarea relațiilor dintre Regatul Unit și Polonia, iar liderii vor purta discuții cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Varșovia, despre securitatea europeană și sprijinul acordat Ucrainei. Premierul va continua apoi călătoria în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin.

”Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să reușească în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză. Mă aflu astăzi la Varșovia pentru a aprofunda legăturile cu partenerii noștri polonezi și pentru a promite un nou sprijin militar critic pentru apărarea Ucrainei.  Forțele armate ale Ucrainei continuă să lupte cu curaj, dar au nevoie de sprijinul nostru – și au nevoie de el acum. Pachetul de astăzi va contribui la asigurarea faptului că Ucraina are ceea ce are nevoie pentru a duce lupta împotriva Rusiei. Regatul Unit își va juca întotdeauna rolul în fruntea securității europene, apărând interesul nostru național și fiind alături de aliații noștri din NATO”, a declarat Rishi Sunak în preambulul vizitei.

La rândul său, ministrul britanic al Apărării, Grant Shapps, a subliniat că acest pachet ”record de ajutor militar îi va oferi președintelui Zelenski și curajoasei sale națiuni mai mult din echipamentul de care au nevoie pentru a-l alunga pe Putin și pentru a restabili pacea și stabilitatea în Europa”.

”Acum, mergem și mai departe. Nu vom lăsa niciodată lumea să uite bătălia existențială pe care o duce Ucraina și, cu sprijinul nostru de durată, ei vor câștiga”, a continuat Shapps.

Finanțarea suplimentară de 500 de milioane de lire sterline anunțată marți – care duce sprijinul britanic pentru Ucraina la 3 miliarde de lire sterline în acest an financiar – va fi utilizată pentru a livra rapid muniția, apărarea antiaeriană, dronele și sprijinul ingineresc de care are nevoie această țară invadată de Rusia.

Dronele vor fi achiziționate în Regatul Unit, iar fondurile vor sprijini extinderea lanțurilor naționale de aprovizionare în domeniul apărării.

Ministerul britanic al Apărării va trimite, de asemenea, cel mai mare pachet individual de echipamente militare oferit de Londra, conceput pentru a ajuta Kievul la respingerea invaziei rusești pe uscat, pe mare și în aer. Acesta include:

- 60 de ambarcațiuni, inclusiv ambarcațiuni de asalt în larg, bărci de asalt și ambarcațiuni pentru scufundare, precum și tunuri maritime

- peste 1.600 de rachete de atac și de apărare antiaeriană, precum și noi rachete ghidate de precizie cu rază lungă de acțiune Storm Shadow.

- mai mult de 400 de vehicule, inclusiv 160 de vehicule de mobilitate protejată ”Husky”, 162 de vehicule blindate și 78 de vehicule de teren.

- aproape 4 milioane de cartușe pentru arme de calibru mic.

Vestea vine după ce Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă, cu largă majoritate, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă o asistență de securitate Israelului, Taiwanului și Ucrainei, Kievul urmând să primească 61 de miliarde de dolari pentru a continua să se apere în fața războiului rus.

Decizia a fost salutată de comunitatea occidentală, inclusiv de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, asigurat de președintele Joe Biden că ajutorul va sosi rapid. 

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter