Social

Mii de şoferi basarabeni sunt prinşi anual beţi la volan

Mii de şoferi basarabeni sunt prinşi anual beţi la volan

Mii de şoferi basarabeni sunt prinşi, anual, beţi la volan. Majoritatea sunt în stare de ebrietate avansată şi se aleg cu dosare penale. Pentru această încălcare, şoferii devin pentru câţiva ani pietoni. Iar cei care vor să-şi reîntoarcă permisul de conducere, trebuie să se încrie la cursuri speciale, plătite din propriul buzunar.

ZFR

Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, anul trecut, în Republica Moldova au fost prinşi băuţi la volan peste 6000 mii de şoferi. Deşi nu e o creştere semnificativă faţă de 2021, totuşi, an de an, rândurile conducătorilor auto certaţi cu legea se măresc.

PAVEL APOSTOL, reprezentant INSP: „Doar pe parcursul acestor două luni deja avem înregistrate 14 accidente rutiere cu implicarea conducătorilor auto în stare de ebrietate în rezultatul cărora trei persoane au decedat şi alte 19 au suferit diferite traumatisme.”

Șoferii condamnaţi sau amendaţi contravenţional pentru că au urcat băuţi la volan rămân fără permis de conducere. Pentru a intra din nou în posesia actului, trebuie să urmeze aşa numitele lecţii de "reeducare" în cadrul Programului "Drink & Drive Moldova".

IURIE MAHU, reprezentant al Inspectoratul Naţional de Probaţiune: „Programul este o condiţie de restabilire a permisului de conducere. Costul lui este de patru mii de lei care se achită la bugetul de stat pentru a frecventa aceste cursuri.”

Programul are 12 sesiuni, iar printre lecţiile obligatorii, dar şi cele mai dure, este practica la Centrul de medicină legală din Chişinău. Aici şoferii îşi văd propriile victime. Astăzi am surprins un grup de şase persoane din raionul Cahul. Printre ei şi acest tânăr de 23 de ani, privat de dreptul de a conduce.

ZFR

„Am consumat noaptea alcool şi dimineaţa m-am urcat la volan şi m-a oprit poliţia.

- Vă pare rău pentru ce aţi făcut?

- Da, foarte tare. Sper să se gândească când consumă alcool. Iar ca acest tânăr sunt şi alţi şoferi.”

M-au privat pentru doi ani de zile. Am aflat că trebuie de făcut lecţii şi de cărat de aici.- Vă este frică? - Cam aşa. De asta şi stau mai lândă uşă.”

„Aveam 0,26 şi mi-au suspendat permisul pe un an jumătate. Astăzi sunt pentru prima dată.”

Medicii legişti din Chişinău susţin că la Centru sunt aduşi, anual, aproxmativ 85 de morţi în urma accidentelor rutiere.

IVAN BULGARU, reprezentant al Centrului de medicină legală din Chişinău: „Este o singură lecţie care durata ei este de cinci ore. Lucrul tehnic în morgă, ceea ce ţine de cadavre. Mutatul pe targă. Îmbrăcarea şi dezbrăcarea. De-al igeniza. De a igeniza sala. Adică este un lucru tehnic. Un lucru de un infermier.”

Din cei peste 1600 de şoferi condamnaţi anul trecut, peste 700 au participat la programul "Drink & Drive Moldova". Potrivit Inspectoratului Naţional de Probaţiune, în 2022 în bugetul de stat au ajuns peste 15 milioane de lei după sacţionarea şoferilor prinşi băuţi la volan, cu un milion de lei mai mult faţă de 2021.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter