Cultură

A fost lansat filmul ,,Pandemia.md”. De astăzi, pelicula poate fi urmărită în cinematografele din Chişinău

,Pandemia.md”
Sursa video: TVR MOLDOVA

La Chişinău a fost lansat filmul ,,Pandemia.md” o producţie a regizorului basarabean, Valeriu Jereghi. Filmările au avut loc în perioada pandemiei de COVID-19, însă mesajul reflectă nu doar viaţa în izolare, ci şi o serie de probleme ale societăţii moderne. Premiera a adunat zeci de spectatori.


Cu o experienţă de zeci de ani în domeniul cinematografiei, regizorul Valeriu Jereghi spune că a fost copleşit de emoţiil la premiera noii sale lucrări - ,,Pandemia.md”

VALERIU JEREGHI, regizor: „Într-o bună zi, vin ,,două persoane îmbrăcate în halate albe". Au luat filmul şi îl duc în ,,laborator". Te uiţi din spatele lor şi nu mai ai nicio posibilitate să te atingi de acest film. Şi te gândeşti... iată... de parcă îţi petreci copilul la război.”

Filmul este o tragicomedie, care poartă spectatorul prin diverse stări. Acţiunile au loc în perioada pandemiei de COVID-19, dar mesajul este despre o pandemie a societăţii moderne.

OLIVIA FURTUNĂ, actriţă: „Maestrul Jereghi a făcut un scenariu foarte complicat. Este una să vorbeşti despre un eveniment care urmează să fie, poţi să faci metafore, poţi să-ţi imaginezi cum vrei şi este foarte complicat să redai un eveniment care deja s-a consumat.”

NICOLAE JELESCU, actor: „El anunţă sus şi tare că ne ameninţă esenţa vie, toată murdăria din jur, pentru că este un film despre ură, cădere, tristeţe.”

Filmul este şi despre misiunea omului de creaţie, atunci când protagonistul, un regizor, se refugiază cu familia la sat. Se ascunde de virus, însă se confruntă cu alte realităţi.

RONIN TERENTE, actor: „Nu prieteni, nu e un film despre pandemie, nu e un film despre COVID, e un film despre relaţiile dintre oameni şi, mai mult decât atât, e un film care vrea să dea o speranţă.”

SERGIU PASCARU, producător: „În Moldova e destul de greu să faci film, dar asta e deocamdată. Eu cred că la noi lucrurile se schimbă, încet cu încet. Pentru că acum toate casele de producţie de la noi, care fac film, depun efort.”

Lansarea a adunat zeci de spectatori, care ne-au spus că lecţia care au învăţat-o din fim este că binele şi iubirea pot învinge frica, sărăcia şi ura.

„Încă trebuie un pic să mă gândesc, să realizez ceea ce am văzut. Un film foarte bun.”

„Mi-aş dori ca această industrie la noi să se dezvolte, să ne mândrim pentru filmele noastre, fiindcă avem actori buni, regizori.”

În film au fost antrenaţi 60 de actori. De astăzi, pelicula poate fi urmărită în cinematografele din Chişinău.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter