Actualitate

Tot mai multe cazuri de intoxicații medicamentoase, înregistrate în R. Moldova

Intoxicații cu medicamente
Sursa video: TVR MOLDOVA

Numărul crescut de viroze şi infecţii respiratorii, înregistrat în ultima perioadă, ar putea provoca un alt fenomen extrem de periculos. Serviciul de ambulanţă dar şi spitalele din Republica Moldova se confruntă cu un număr mare de intoxicaţii medicamentoase. Doar în luna decembrie a anului trecut s-au înregistrat peste 60 de cazuri, un număr dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2021. Medicii îi îndeamnă pe oameni să urmeze doar tratamentele recomandate de specialişti şi nu pe cele aflate de la apropiaţi sau de pe internet.

În ultima perioadă, ambulanţele intervin, săptămânal, la aproximativ 20 de intoxicaţii medicamentoase. Îngrijorătoare sunt şi datele de la Serviciul unic de urgenţă 112 care arată că, în decembrie 2022, au fost 60 de astfel de urgenţe, dublu faţă de decembrie 2021. Iar până la mijlocul lunii ianuarie a acestui an, mai mult de 30 de persoane au cerut ajutorul medicilor în urma unor intoxicaţii cu medicamente.

INTOXICAŢII CU MEDICAMENTE
Decembrie 2022 – 60 de solicitări
Decembrie 2021 – 31 de solicitări

INTOXICAŢII CU MEDICAMENTE
1 – 17 Ianuarie 2023 – 35 de solicitări
1 – 17 Ianuarie 2022 – 28 de solicitări

Pacienţi cu astfel de probleme sunt trataţi şi la Spitalul ,,Sfânta Treime" din Chişinău. Dacă unii ajung la unitatea sanitară cu simptome precum greaţă şi dureri abdominale, alţii au pierderi de cunoştinţă sau chiar sunt în comă.

ELENA BIVOL şef, Departamentul Calitatea Serviciilor Medicale, Spitalul Clinic ,,Sfânta Treime": „Intoxicaţiile medicamentoase sunt o problemă importantă de sănătate şi noi constatăm în cadrul instituţiei un număr destul de mare de adresări pe acest motiv. Spectrul de medicamente cu care au loc aceste intoxicaţii este diferit, de la preparate neurologice, până la supradozări de anumite preparate. Există intoxicaţii şi la pacienţi în vârstă care pot avea dereglări de memorie, care uită că au administrat un preparat şi atunci îl administrează mai frecvent, dar există din nefericire şi administrări intenţionate”.

Paracetamolul este una dintre substanţele folosite în exces. Pentru că suntem în plin sezon al virozelor, medicii îi îndeamnă pe oameni să ceară sfatul unui specialist înainte de a lua anumite medicamente.

ŞORENA GUŢU medic, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătăţii: „Medicamentul trebuie să fie prescris de un specialist, în doza corespunzătoare şi trebuie de administrat la intervale corespunzătoare de timp. Este foarte important, pentru că sunt diferite categorii de pacienţi. Începând de la cei mici, până la cei cu vârstă înaintată, fiecare vârstă are particularităţile sale. Este un factor important şi păstrarea corectă a medicamentelor, fiecare medicament necesită condiţii corespunzătoare, să nu fie umezeală, să nu fie la lumina soarelui.”

Oamenii recunosc că nu prea cer sfatul medicului atunci când simptomele sunt uşoare dar susţin că citesc instrucţiunile medicamentelor pe care le cumpără. Mai precauţi sunt cei care au suferit  o intoxicaţie cu astfel de substanţe.

„Vreo 40 şi ceva în urmă... credeam că nu voi mai fi salvată. Vasăzică, fără ca să fiu consultată de cineva din medici am primit o pastilă, la mare tinereţe, pe care nu trebuia să o primesc. Cineva mi-a zis – luaţi. Iar soţul a spus – mie mi-a propus cineva iată aşa. Şi le-am îmbinat pe ambele. Am pierdut cunoştinţa şi salvarea, salvarea. Când le cumperi, te uiţi cum trebuie să le primeşti, când şi în ce cantitate. Controlez des, dacă termenul de valabilitate este expirat - desigur aruncăm. Dacă sunt pastile recomandate de a fi ţinute în frigider, desigur, le păstrez în frigider”.

Intoxicaţiile medicamentoase pot afecta ficatul şi rinichii pe termen lung. De aceea, oamenii sunt îndemnaţi să sune la serviciul unic de urgenţă 112 încă de la primele simptome şi să le spună medicilor ce produse farmaceutice au luat.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter