Politic

Plahotniuc și Șor și-au cumpărat avioane în perioada jafului bancar. Achiziţiile au fost făcute de la aceeaşi companie

Avion din miliardul furat
Sursa video: TVR MOLDOVA

În perioada jafului bancar, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, fugarii cercetaţi penal, şi-au cumpărat câte un avion de lux. Achiziţiile au fost făcute de la aceeaşi companie. O anchetă RISE Moldova arată traseul banilor și locul unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns aeronava.

În timp ce trei bănci din Republica Moldova, Unibank, Banca de Economii şi Banca Socială, erau devalizate, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari de la Chişinău. Potrivit unei investigaţii realizată de Rise Moldova, o navă din categoria business class a ajuns la deja condamnatul Ilan Șor, iar alta, identică, a fost cumpărată de fugarul Vladimir Plahotniuc.

Jurnaliştii menţionează că în raportul Kroll 2, anchetatorii au analizat o serie de companii străine și conturile bancare din mai multe state cu tranzacții mai mari de jumătate de milion de dolari.
Sume suspecte, provenite din "Miliardul furat" au ajuns în zeci de țări, printre care: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția.

O parte de bani a ajuns și pe conturile unor firme offshore de la bănci din Republica Moldova. La Victoriabank, controlată pe atunci de Plahotniuc,  cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Banii au intrat pe conturile unei firmei cipriote.

RISE Moldova a aflat că din aceşti bani a fost cumpărat avionul lui Vladimir Plahotniuc. Mai exact, pe 24 noiembrie 2014, Banca de Economii a oferit un credit de 34 de milioane de euro unei firme ce-i aparţinea lui Ilan Şor. De aici, banii au trecut prin conturile altor 18 companii offshore, ca în final, aproape toți banii să fie transferaţi uzinei de avioane, fiind specificat că "plata este un avans pentru un avion".

Peste aproximativ șase luni de la achiziție, aparatul de zbor a fost vândut unei companii offshore din Bermude, deţinută inclusiv de mai mulţi cetăţeni ruşi.

Tot în perioadă decembrie 2014, un avion asemănător cu al lui Plahotniuc a ajuns şi în posesia lui Ilan Șor. Aparatul de zbor era deținut de companii controlate de Șor, ulterior fiind vândut unei firme austriece.

Procurorii anticorupţie investighează şi circumstanțele privind achiziționarea aeronavelor. Dosarul fraudei bancare, în care este vizat fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, este la doar un pas de a fi trimis în instanţă. Fostul democrat a fugit din Republica Moldova în 2019, iar în prezent se presupune că s-ar ascunde în Turcia.

Ilan Șor este dat în căutare internațională după ce a fugit, în iunie 2019. Şor s-a ascuns în Israel şi trăieşte într-o casă de lux. El este condamnat de prima instanţă în dosarul privind delapidarea celor trei bănci.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter