Actualitate

Fermierii amenință cu proteste. Ministerul: Analizăm ideea de a adopta o ordonanță de urgență

Fermierii amenință cu proteste. Ministerul: Analizăm ideea de a adopta o ordonanță de urgență

Pierderile suferite în urma secetei i-a adus in pragul falimentului pe mulți agricultori din raioanele Cahul şi Cantemir care amenință cu proteste. Asociaţia Forţa Fermierilor declară că sprijinul de 100 milioane de lei, propus de Guvern, este mult prea mic, iar soluţia potrivită ar fi declararea stării de urgenţă. Ministerul agriculturii analizează ideea de a adopta o ordonanţă de urgenţă, după modelul României.

ZFR

Reprezentanţii asociaţiei forța fermierilor afirmă că sute de agricultori din Republica Moldova au primit deja notificări de iniţiere a procedurii de insolvenţă.  Seceta a afectat peste 19 mii de hectare de culturi, iar valoarea pagubelor depăşeşte 134 de milioane de lei. Ajutorul promis de Guvern nu îi multumeste pe fermieri.


ALEXANDRU BĂDĂRĂU director executiv, Asociaţia Forţa Fermierilor: Împărţind 100 de milioane de lei la 3000 de agricultori, va fi în jur de 30 de mii de lei per agricultor, gospodărie.  Vă daţi seama ce poate plăti agricultorul... nici furnizorul,  nici banca...  Unica soluţie, pe lângă declararea stării de urgenţă şi stoparea calculării acestor majorări de întârzieri şi a penalităţilor, este refinanţare consistentă a sectorului agricol în general. Pentru că în prezent agricultorul are credite, are acces la finanţare foarte scump şi cu condiţii foarte drastice.

Ministerul Agriculturii anunță că analizează ideea de a adopta un model de ordonanță similar celui din România.

MINISTERUL AGRICULTURII:
"Vicepremierul Vladimir Bolea a avut, săptămâna aceasta, o întâlnire la București cu omologul său, ministrul agriculturii din România, Florin Barbu, pentru a discuta și a prelua modele de măsuri eficiente aplicate în România. (…) Una dintre soluțiile analizate este adoptarea unui model de ordonanță similar celui românesc, privind declararea stării de urgență în agricultură. Detalii suplimentare vor fi comunicate în curând, deoarece orice decizie de acest tip implică colaborarea mai multor instituții, inclusiv Ministerul Justiției, Banca Națională, băncile comerciale și alți creditori."

Reamintim că, ieri, Comisia pentru Situații Excepționale a decis alocarea a 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție a Guvernului pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli. Anunţul a fost făcut de premierul Dorin Recean, care a declarat că autoritățile pregătesc şi un instrument de sprijin în situaţii excepţionale, după exemplul României.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter