Extern

Regina Elisabeta a fost în pericol să fie asasinată în timpul vizitelor în SUA. FBI a publicat detalii secrete despre comploturi

post-img
Regina Elisabeta în timpul vizitelor în SUA

Regina Elisabeta a II-a a fost în pericol de a fi asasinată în timpul vizitei sale în Statele Unite în 1983, a dezvăluit FBI prin publicarea unei serii de documente care arată detalii cu privire la un complot IRA, relatează BBC. FBI a făcut publice mai multe documente din anii ’80, legate de vizita reginei Elisabeta în SUA scrie digi24.ro.

Conform acestora, agenția americană se temea că suverana este în pericol și că ar putea fi asasinată ca urmare a unui complot pus la cale de IRA (Armata Republicană Irlandeză), organizația paramilitară care voia reunificarea Irlandei cu provincia britanică Irlanda de Nord și care s-a aflat în spatele Tulburărilor, cele trei decenii de conflict larvar dus împotriva administrației britanice de către paramilitari irlandezi. 

Amenințarea cu asasinatul a fost făcută unui ofițer de poliție din San Francisco. Conform documentului, un polițist care frecventa un pub irlandez din oraș i-a avertizat pe agenții federali cu privire la un apel telefonic primit de la un bărbat cu care s-a întâlnit acolo. 

Acesta ar fi vrut să se răzbune pentru uciderea fiicei sale în Irlanda de Nord „cu un glonț de cauciuc”. Amenințarea a venit pe 4 februarie 1983, cu o lună înainte de vizita reginei și a prințului Philip în California. 

„Avea de gând să îi facă rău reginei Elisabeta și voia să o facă fie aruncând un obiect greu de pe Golden Gate Bridge în timp ce iahtul regal naviga pe sub pod, fie încercând să o asasineze la momentul vizitei de la Parcul Național Yosemite”.

Este neclar ce măsuri concrete au luat agenții federali pentru a preveni un incident la Yosemite. FBI nu a dat detalii cu privire la arestări făcute în conexiune cu cazul în acea perioadă, dar planul era să se închidă podul la momentul trecerii iahtului. Colecția de documente de 102 pagini a fost încărcată pe site-ul de informații publice al FBI-ului, luni, după ce o solicitare în baza Freedom of Information Act a fost făcută de organizațiile media americane.

Vizitele reginei în SUA au avut loc în timpul perioadei de tensiuni intense în Irlanda de Nord

Multe dintre vizitele reginei în SUA, inclusiv cea din 1983, au fost făcute în perioada Tulburărilor, când tensiunile în Irlanda de Nord erau la apogeu, iar situația devenea tot mai complicată. În 1976, regina a vizitat cu ocazia aniversării bicentenarului independenței Statelor Unite. 

În documente se detaliază inclusiv momentul în care un avion de dimensiuni mici a zburat deasupra Battery Park cu un banner pe care scria „Anglia, pleacă din Irlanda”. Conform documentelor, FBI a rămas vigilent de-a lungul acestor vizite pentru a o proteja pe suverana britanică de posibile amenințări din partea insurgenților irlandezi. 

Înainte de o vizită personală în statul Kentucky, în 1989, un document intern al FBI atrăgea atenția cu privire la „posibilitatea amenințărilor la adresa monarhiei britanice” care sunt „mereu de așteptat din partea IRA”. „Boston și New York trebuie să rămână în alertă pentru posibile amenințări împotriva reginei Elisabeta a II-a, din partea membrilor IRA și să păstreze aceeași vigilență și la Louisville”.

Regina a vizitat de mai multe ori statul Kentucky, acolo unde se bucura de cursele de cai, fiind pasionată de acest sport. În timpul unei vizite de stat din 1991, regina urma să asiste la un meci de baseball cu președintele George Bush – FBI a avertizat că „grupări irlandeze” plănuiau proteste la stadion și că unul dintre acestea rezervase un număr mare de bilete.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter