Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului. Dacian Cioloș: Din partea Parlamentului European există susţinere totală în ceea ce privește inițierea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE

post-img
Dacian Cioloș

Urmăriți o nouă ediție a Interviului Telejurnalului cu fostul prim-ministru al României, în prezent membru al Parlamentului European, Dacian Cioloș.

 


NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Doamnelor și domnilor, bun găsit la o nouă ediție a Interviului Telejurnalului. De această dată îl avem în calitate de invitat pe fostul prim-ministru al României, în prezent membru al Parlamentului European,  Dacian Cioloș. Domnule Cioloș, bună ziua și mulțumim pentru că ați acceptat invitația.”

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Bună ziua şi bine v-am găsit.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „La începutul lunii noiembrie Comisia Europeană a recomandat statelor Uniunii Europene începerea negocierilor cu Republica Moldova, iar în spaţiul public se vehiculează că la Summitul din această lună Republica Moldova ar putea primi o decizie finală în acest sens. La ce să ne aşteptăm?”

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „-Da, din partea Parlamentului European există susţinere totală. Toată grupurile politice pro-europene, o majoritate largă din Parlament susţine acest demers. Deci, susţine o decizie la Consiliul din decembrie pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova şi cu Ucraina. E un semnal pe care şi noi am vrut să-și dăm cu prezenţa noastră la Chişinău. Am făcut parte dintr-o delegaţie a Parlamentului European de relaţii de parteneriat cu Republica Moldova. Evident că am avut întâlniri la Parlamentul European unde am discutat despre măsuri care au fost luate până acum de autorităţile din Republica Moldova pentru a avansa cu reformele care au fost convenite cu Comsia Europeană încă astă vară. Moldova a avansat chiar surprinzător de bine şi vreau să spun că spre deosebire de sfârşitul anului trecut, când discutam despre statutul de ţară candidată pentru Ucraina şi noi solicităm pentru Republica Moldova, exista o anumită reţinere din parte unor colegi. Acum vreau să vă spun că sunt mulţi colegi din statele membre care recunosc că Moldova a avansat surprinzător de bine pe calea reformelor, chiar mai bine decât Ucraina din anumite puncte de vedere. Evident, mai sunt multe lucruri de făcut, important este să se înţeleagă că aceste  reforme nu sunt făcute de dragul Uniunii Europene, dar pentru că Republica Moldova are nevoie de luptă cu corupţia, are nevoie de o justiţie onestă şi care să lucreze în interesul cetăţenilor şi nu a oligarhilor, a hoţilor şi a celor care vor să destabilizeze situaţia în R. Moldova şi din acest motiv, lupta împotriva  corupţiei este un element central, pentru că nu putem vorbi despre dezvoltare economică, de investiţii, de fonduri europene în R. Moldova, până nu ştim că justiţie funcţionează corect. Ştim că nu este uşor, există rezistenţă în domeniul justiţiei care trebuie să fie independentă, în mod transparent şi cinstit, lucrând în interesul cetăţenilor şi nu independentă pentru a proteja anumiți corupţi. Deci, reforma justiţiei este una foarte importantă, apoi toate celelalte lucruri care trebuie făcute pentru a putea începe negocierile de aderare şi pentru a putea folosi în mod transparent fondurile europene. Va fi o decizie politică la sfârșitul anului. Sper că decizia va fi pentru începerea negocierilor de aderare pentru anul viitor, dacă nu oricum în lunile următoare ar trebui să fie o astfel de  decizie. Sper eu şi pentru Ucraina şi pentru Republica Moldova.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Știm că pentru a începe negocierile toate cele 27 de state trebuie să ajungă a un consens şi să spună "DA".  Să ne spuneţi vă rog cum este văzută acum Republica Moldova pe arena politică internaţională şi dacă sunt state sau poate lideri politici care sunt sceptici privind începerea negocierilor.”

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Sentimentul meu din contactele pe care le am cu liderii politici, cu colegii din Parlamentul European este că Moldova în mod specific este bine văzută. Reformele care sunt făcute aici sunt bine văzute, capacitatea Guvernului şi a conducerii politice a Republicii Moldova de a ţine situaţia sub control. Nu este uşor din punct de vedere economic, din punct de vedere bugetar, războiul din Ucraina are un impact şi în Republica Moldova asupra preţului la energie, asupra preţurilor la general, a agriculturii în mod specific. Guvernul cu resursele pe care le care caută să facă faţă acestor situaţii, să găsească resurse pentru ca R. Moldova să nu mai treacă printr-o criză energetică şi în iarna aceasta. Aici există un sprijin şi din partea UE, există resurse financiare suplimentare care sunt acordate şi noi lucrăm acum pe o revizuire a bugetului multianual al UE. Sperm să avem o decizie cât mai rapidă al începutul anului viitor şi în această revizuire a bugetului a prevăzut şi o sumă care să fie acordată în mod specific Republicii Moldova pentru anii următori. Este vorba de o sumă de câteva sute de milioane de euro suplimentar faţă de ceea ce a fost prevăzut. Deci e văzută bine Republica Moldova, dar trebuie să înţelegem că în decembrie va fi o decizie politică pe care trebuie să o ia toate statele membre, toate cele 27 de state şi la acest stadiu este greu să facem o separare de ce există în Ucraina. Mai sunt şi ţări din Balcanii de Vest care așteaptă o decizie şi decizia politică nu va viza doar R. Moldova, dar această situaţie de ansamblu şi de aceea încă nu suntem siguri care va fi decizia din decembrie, dar aşa cum am spus eu cred că în decembrie sau în lunile următoare va fi o decizie şi cu sau fără decizia din decembrie, eu sunt convins că negocierile de aderare vor începe anul viitor şi deci Republica Moldova trebuie să fie pregătită, reformele trebuie pregătite pentru că sunt făcute pentru a ameliora lucurile aici în R. Moldova în primul rând.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Aţi menţionat şi d-voastră mai devreme că Republica Moldova merge la pachet cu Ucraina. Unii analişti politici susţin că acest fapt ar putea favoriza autoritățile de la Chişinău, pentru că Ungaria și Austria s-ar pregăti să blocheze votul unanim privind deschiderea negocierilor. Ar fi posibil un astfel de scenariu?”

AR PUTEA AUSTRIA ŞI UNGARIA SĂ BLOCHEZE ÎNCEPEREA NEGOCIERILOR?

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Chiar dacă teoretic este posibil această separare şi diferenţiere, din punct de vedere politic, în acest moment, pentru decizia privind începerea negocierilor de aderare cred că este dificil să facem această separare. Trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în Ucraina, vă daţi seama că este foarte important şi pentru ei o astfel de decizie, una important ca şi suport moral pentru efortul pe care îl fac ei acolo. Dar odată cu începerea procesului de negocieri se va deschide capitolele de negociere, acolo pot să vă spun din experiența negocierilor de aderare a României la UE, pentru că am fost implicat în diferite etape că acolo va depinde de efortul înregistrat de fiecare ţară candidată în acest proces de negocieri.  Şi din acest motiv toată faza aceasta pregătitoare, chiar înainte de decizia politică de a începe negocierile cu cât lucrurile sunt mai pregătite, cu atât progresăm mai rapid. Pregătirea aceasta de aderare la UE nu înseamnă doar birocraţie, doar decizii administrative,  decizii legislative înseamnă şi economie. Pentru mine, ca fost prim-ministru al României, ştiu cât de importante sunt investiţiile în economie pentru a creşte nivelul de trai. Aderare la UE înseamnă accesul la o piaţă cu aproape 500 de milioane de consumatori, cu foarte multe companii care caută  investiţii.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Vreau să mai rămânem un pic la progrese...Odată cu semnarea cererii de aderare de către președintele Maia Sandu, au fost stabilite și nouă condiționalități, pe care țara noastră trebuie să le îndeplinească. Comisia Europeană a subliniat că la capitolul justiţie mai avem de lucrat. Cum vede Bruxelles-ul această provocare şi cum autorităţile de la Chişinău ar putea să o depăşească?”

ULTIMELE TREI RECOMANDĂRI, ÎN PROCES DE REALIZARE

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „A constatat şi Comisia Europeană că din cele  nouă obiective fixate cu Republica Moldova şase au fost îndeplinite şi trei sunt în fază de a fi îndeplinite. Toată lumea înţelege că reforma justiţiei nu se face aşa în câteva săptămâni sau în câteva luni şi pentru că vrea cineva. Reforma Justiţiei trebuie făcută nu doar ca să fie bifată,  ci şi dimensiunea calitativă este foarte importantă. Se lucrează cu oameni, se lucrează cu instituţii importante. Această reformă este făcută să dureze pentru următorii ani. Eu aş prefera ca lucrurile să fie făcute temeinic, de lungă durată. Să existe după acest proces de vetting, după aceste schimbări şi numiri în sistemul justiţiei din R. Moldova să existe încredere că aceste instituții pot funcţiona, de durată, că pot să ai încredere în deciziile pe care le i-au. Funcţionarea statului de drept, funcţionarea justiţiei sunt elemente cheie pentru aderare oricărui stat la UE şi care şi pentru statele membre care sunt acum în UE. Există evaluări a funcţionării justiţiei şi a statului de drept în fiecare an. Un raport pe care-l face Comisia Europeană. Fără funcţionari oneşti în justiţie, nu poți nici să convingi investitori să vină să investească aici, pentru că, când va exista o problemă vom merge în justiţie şi justiţia nu-i va trata corect şi  dacă funcționează în continuare corupţia, plicurile care sunt date diferitor magistraţi sau procurori şi nu ai certitudinea că ei pot să prelucreze dosare şi să ia decizii corecte nu o să vină nici investitori sau cei care sunt aici vor pleca. Evident că nu este uşor pentru preşedintele Maia Sandu.”

ALEGERILE DIN 2024, MOMENT DE COTITURĂ ÎN PARCURSUL EUROPEAN

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Vorbiți de politică şi de conducerea R. Moldova. În anul 2024 în R. Moldova urmează să aibă loc alegerile prezidenţiale cum vedeţi d-voastră mișcările de pe scena politică de la Chişinău şi dacă rezultatul alegerilor din anul viitor ar putea afecta parcursul european al R. Moldova?”

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Evident că rezultatul alegerilor din anul viitor vor influenţa parcursul european al Republicii Moldova indiferent de care va fi rezultatul. Dacă vom avea în continuare la conducerea Republicii Moldova  forţe politic epro-europene care îşi doresc reforme, sunt convins că parcursul european al Republicii Moldova va fi unul european.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Şi preşedinta Maia Sandu a declarat că R. Moldova își propune să devină stat membru al UE până în 2030. Cât de real este un astfel de scenariu și care sunt factorii de care depind realizarea acestuia?”

ADERAREA LA UE, PÂNĂ ÎN 2030, UN SCENARIU REALIST?

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Din punctul meu de vedere şi este o opinie personală, pornind de la experienţa pe care o am şi de la ce am văzut în Republica Moldova cum au evoluat lucrurile, eu cred că Republica Moldova e perfect credibil acest scenariu  ca până în 2030 să putem, încheia procesul de negociere pentru R. Moldova.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Domnule Cioloş eu vă mulţumesc foarte mult pentru acest interviu.”

DACIAN CIOLOŞ europarlamentar: „Mulţumesc şi eu pentru oportunitate.”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor