Social

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului "Promotor al integrității în sănătate"

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului "Promotor al integrității în sănătate"

Ministerul Sănătății și Centrul Național Anticorupție au lansat prima ediție a concursului "Promotor al integrității în sănătate". Scopul acţiunii este promovarea integrităţii profesionale în instituțiile medicale publice, dar şi combaterea corupţiei, una dintre cele mai mari probleme ale sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Potrivit studiilor, intervențiile chirurgicale, investigațiile și tratamentele oncologice sunt serviciile medicale pentru care pacienții oferă cel mai des mită în spitalele publice din Republica Moldova.  

Corupţia poate avea un efect devastator asupra întregului sistem de sănătate, susţin autorităţile, dar şi cadrele medicale.

ION DODON, director, Compania Naţională de Asigurări în Medicină: „Aceasta într-adevăr crează probleme foarte mari de percepţie a sistemului. Aceasta poate duce la năruirea, distrugerea sistemului de asigurare obligatorie de asistenţă medical care de fapt este fundamewntul sistemului de sănătate”.

ELA URSU director, Spitalul Raional Soroca: „Din datele pe care ne le furnizea pacienţii care ne sesizează, se mai întâmplă cazuri când mai este aşa fenomen, măcar că noi din partea noastră, administrativă ne străduim din toate felurile să-i informăm că este necesar de achitat sau de dat careva bani pentru serviciile medicale”.

DIANA MANEA, vicedirector medical, Institutul de Medicină Urgentă: „Orice lucrător medical în afară de empatie, trebuie să fie şi integru şi în instituţia noastră să promovează integritatea nu numai de la tribună, dar şi zi de wzi în colectivele medicale”:

Concursul este desfășurat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină şi Crucea Roșie din Elveția, în cadrul proiectului "Echitate în sănătate prin responsabilizare socială", finanțat de Guvernul Elveției.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Aceasta înseamnă promovarea standartelor de integritate profesională, astfel încât în instituţuie să fie pusă o presiune, să fie puşi oamenii în competiţie ca să atingă aceste standarte”. 

VIORICA CREŢU, director adjunct, Biroul de cooperare al Elveției: „Acest concurs pe care îl lansăm astăzi nu etse decât încă un instrument care sperăm noi să promo veze integritatea şi bunele practici de intesgritate, de sporire a transparenţei”.

Pentru a participa la concurs, instituțiile medicale trebuie să depună, până în data de 19 decembrie, raportul de autoevaluare şi respectare a standardelor de integritate.

ALEXANDR PÎNZARI, director, Centrul Național Anticorupție: „Care include măsurile de asigurare a integrităţii instituţionale, conform legii integrităţii”.

Instituțiile medicale câştigătoare vor fi premiate în cadrul unei gale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter