Politic

Maia Sandu, la tribuna centrală a ONU: R. Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, însă în fiecare zi e nevoită să combată atacurile hibride ale Rusiei

Maia Sandu, la tribuna centrală a ONU: R. Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, însă în fiecare zi e nevoită să combată atacurile hibride ale Rusiei

Republica Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, însă în fiecare zi e nevoită să combată atacurile hibride ale Rusiei. E mesajul transmis de preşedintele Maia Sandu aseară, de la tribuna centrală a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Şeful statului a îndemnat comunitatea internaţională să fie solidară cu statele care luptă pentru democraţie şi în acelaşi timp înfruntă agresiunea Rusiei.

Președintele Maia Sandu le-a transmis participanţilor la cea de-a 78-a sesiunie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite că Rusia îşi continuă încercările de a destabiliza situaţia din Republica Moldova. Maia Sandu a subliniat că în ultimul an, autorităţile de la Chişinău au depus în repetate rânduri eforturi pentru a preveni o lovitură de stat pusă la cale de Moscova, care vrea să instaleze la conducerea Republicii Moldova propriile forţe politice.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Nu ne confruntăm cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de prietenii și vecinii noștri ucraineni, dar în fiecare zi contracarăm asaltul hibrid al Rusiei. Rusia a creat o echipă de escroci corupți pentru a ne destabiliza. Setul lor de instrumente hibride include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, sponsorizarea protestelor în masă antiguvernamentale, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. De asemenea, a încercat să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată, a eșuat.”

Maia Sandu a amintit şi despre ameninţările care planează asupra Republicii Moldova din cauza armamentului şi trupelor ruse pe care Moscova refuză să le retragă din regiunea transnistreană.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Împotriva tuturor pronosticurilor, am păstrat pacea în toată Moldova, inclusiv în regiunea separatistă transnistreană, unde trupele ruse sunt staționate ilegal și unde preocupările legate de încălcarea drepturilor omului sunt profund îngrijorătoare. Angajamentul nostru pentru o soluție pașnică rămâne ferm. Și fac apel astăzi aici pentru retragerea necondiționată a acelor forțe ruse.”

Președintele Republicii Moldova a subliniat că în prezent succesul sau insuccesul unei democrații are consecinţe peste tot în lume. În acest context, Maia Sandu a îndemnat ţările lumii să nu ignore problemele statelor care luptă pentru libertate pentru a nu deveni ele însele la un moment dat victime ale agresiunii.

În marginea Adunării Generale a ONU de la New York, şeful statului a discutat la New York cu mai mulţi lideri occidentali despre evoluţia reformelor din Republica Moldova şi depăşirea problemelor de securitate, inclusiv energetică. Luni, Centrul European de Analize Politice de la Washington i-a oferit Maiei Sandu distincția Freedom Fighter Award recunoscând în acest fel angajamentul cetățenilor Republicii Moldova pentru democrație și valorile lumii libere.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter