Actualitate

Rosian Vasiloi anunță când va fi instituit controlul comun la Punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albița

Rosian Vasiloi anunță când va fi instituit controlul comun la Punctul de trecere a frontierei Leuşeni-Albița

Timpii de aşteptare la Punctul de trecere a frontierei Leuşeni - Albița vor scădea semnificativ, odată cu implementarea controlului vamal comun. Acest lucru se va întâmpla până la Paşti, a declarat şeful Poliţiei de Frontieră, Rosian Vasiloi, la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

Pentru început, regimul de control comun la punctul de frontieră Leuşeni-Albiţa, unde se înregistrează cel mai intens trafic la graniţa comună, va fi doar pe sensul de intrare în România. Ulterior, dacă acest proiect pilot va funcţiona, va fi implementat şi pe sensul de intrare în Republica Moldova dar şi la alte puncte de trecere a graniţei.

ROSIAN VASILOI, şef, Poliţia de Frontieră: „E o singură oprire, nu o să se oprească de mai multe ori este unul din acele beneficii în cazul unui cetăţian care circulă şi fix acelaşi lucru este vorba de traficul transfrontalier de mărfuri.”

Acest regim de control va contribui la creşterea capacităţii de a depista infracţiunile şi la alinierea Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene. Chişinăul va primi, în continuare, sprijin pentru a face faţă provocărilor şi tensiunilor din regiune, în contexul războiului din Ucraina.

EUGEN TOMAC, europarlmentar: „Din punct de vedere tehnic este un salt foarte important pentru că ajută cetăţenii din ambele state să se mişte mult mai rapid şi totul să fie mult mai rapid implimentat. Sigur că depinde mult şi de infrastructura din acel pirimetru, ea trebuie extinsă, din păcate mai durează până va fi Prutul doar un râu al Uniunii Europene.”

Acordul privind regimul comun de control la punctul de trecere a frontierei Leușeni –Albița a fost semnat la 9 februarie. Documentul are o valabilitate de jumătate de an, cu posibilitatea de prelungire în baza evaluării rezultatelor noului sistem de control.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter