Justiție

Şase angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, reţinuţi pentru luare de mită

Şase angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, reţinuţi pentru luare de mită

Şase angajaţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost reţinuţi 72 de ore fiind bănuiţi de corupţie. Ofiţerii CNA şi procurorii au descins în această dimineaţă la Postul de Inspecţie la Frontieră Otaci al Agenţiei, pentru cercetări în dosare de corupere pasivă. Potrivit datelor din anchetă, inspectorii ar fi pretins bani de la mai mulţi agenţi economici pentru a nu le verifica marfa de origine animală şi vegetală. Conducerea agenţiei anunţă că a pornit o anchetă internă.

" -O să facem verificări, descărcăm cartofii. -Va fi nevoie să umblaţi prin laboratoare şi dacă facem asta o să staţi aici încă patru zile cu noi. "-E în regulă? - Nu. – Ce mai trebuie? - 100 de lei de-ai noştri? - Şi de unde să iau bani de-ai voştri? - Asta e 200 de-ai voştri. – Nu am aceşti bani, măcar împușcați-mă. -Mmm, clar."

În înregistrarea audio publicată de Centrul Naţional Anticorupţie sunt surprise discuţiile angajaților ANSA de la postul de Inspecție la Frontiera Otaci cu agenţi economici care transportau legume, fructe, carne sau lactate. Ei pretindeau de la transportatori sume de bani în diferite valute pentru a nu-i supune verificărilor privind calitatea produselor şi actele de provenienţă. În urma perchezițiilor la Postul ANSA din Otaci, la domiciliile și în automobilele celor şase bănuiți, ofiţerii CNA au ridicat 35.000 de lei, 8.000 de hrivne, telefoane mobile și registrele de evidență a mărfurilor importate.


DANIELA FOCŞA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a declarat că va demara o anchetă internă și va oferi tot suportul organelor de acheta în procesul de investigaţie şi atragerei la răspundere a bănuiţilor. Aceasta mai precizează că inspectorii agenției sunt obligați să respecte legislaţia Republicii Moldova și drepturile și interesele agenţilor economici dar şi a consumatorilor."


SERGIU SÎRGHI, şef secţie Informare şi Comunicare, ANSA: „Conducerea agentiei se disociază cu angajaţii care încalcă principiul integrității profesionale în activitatea lor, inclusiv declară toleranța zero la actele de corupție”.


Cel mai răsunător caz de corupţie din acest an în care au fost implicaţi angajaţi ANSA a fost dat publicităţii de Centrul Naţional Anticorupţie în luna aprilie. Atunci au fost cercetaţi 31 inspectori care facilitau tranzitul ilegal de marfă în vama Leușeni-Albiţa. Atunci şeful Postului de Inspecție de la Frontiera Giurgiulești şi zece subalterni au fost reținuți.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter