Actualitate

A fost încă o noapte grea pentru serviciile de urgenţă din Republica Moldova

A fost încă o noapte grea pentru serviciile de urgenţă din Republica Moldova

A fost încă o noapte grea pentru serviciile de urgenţă din Republica Moldova. Peste 160 de vehicule, între care șapte ambulanțe, au fost scoase din nămeți. Mii de voluntari s-au alăturat drumarilor pentru a curăţa şoselele acoperite de zăpada căzută din abundenţă duminică. Acum toate drumurile naţionale sunt deschise dar se circulă în condiţii grele, mai ales în centrul şi sudul ţării. Peste 100 de persoane au cerut ajutorul medicilor de la urgenţe după ce au căzut pe gheaţă şi s-au rănit. Viscolul puternic a cauzat şi întreruperi ale furnizării de curent. Din această cauză cinci şcoli au rămas şi azi închise.

Aseară, voluntari cu maşini de teren au venit în ajutorul unor şoferi prinşi în zăpadă pe drumul Orhei-Rezina.

Mii de drumari, cărora li s-au alăturat foarte mulţi voluntari, au intervenit fără răgaz pe parcursul nopţii pentru a debloca drumurile acoperite de troiene.

Dimineaţă, autorităţile au anunţat că toate şoselele naţionale au fost deschise dar muncitorii continuă lucrările pentru a curăţa complet partea carosabilă.

Administraţia de Stat a Drumurilor transmite că, la această oră, se circulă greu în zonele Căinari, Criuleni și Ștefan Vodă. Şi salvatorii de la IGSU au scos din nămeţi peste 160 de mijloace de transport, inclusiv şapte ambulanțe.

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Totodată, am avut şi două solicitări a două femei gravide, care trebuiau să ajungă la instituţiile medicale. În total, pentru deblocarea şi tractarea mijloacelor de transport, au intervenit 135 de salvatori, cu 35 de unităţi de tehnică. În această perioadă, recomandăm cetăţenilor Republicii Moldova să fie atenţi în special când merg sub acoperişurile blocurilor de locuit şi a diferitor clădiri. Dacă sunt ţurţuri, să se îndepărteze. Totodată, autorităţile şi toţi cei care gestionează blocurile, trebuie să îngrijească de faptul ca ele să fie curăţate”.

Şi medicii de la Institutul de Medicină Urgentă au avut o misiune grea în ultimele ore. Le-au cerut ajutorul zeci de persoane, care s-au rănit după ce au alunecat pe gheaţă.

LIUBOV NEGRUŢĂ pacient: „Pentru că mă grăbeam să ajung la policlinică, ieri, am căzut de două ori. Foarte greu am ajuns acasă şi feciorul a hotărât să mă aducă la spital, să-mi pună ghips.Ştiţi, parcă mi s-au oprit durerile, sper că în continuare o să fie şi mai bine”.

ALEXANDRU ZOTEA medic, Institutul de Medicină Urgentă: „Au fost adresări de la 114 pacienţi, iar asta doar la traumatologie şi neurochirurgie. Dintre aceştia, 53 au fost spitalizaţi în secţiile de profil. Starea lor e de gravitate medie, stabilă. Au fost câţiva pacienţi şi cu degerături.

Peste 20 de localităţi din centrul şi sudul Republicii Moldova nu au avut nici astăzi energie electrică după ce reţelele au fost avariate de viscolul puternic. Intervenţia echipelor tehnice a fost dificilă, în unele zone, din cauza stratului mare de zăpadă.

Pentru că nu au avut curent electric, cinci şcoli au rămas astăzi închise iar alte şase unităţi de învăţământ au făcut cursuri online. În cazul unei situaţii de urgenţă, oamenii sunt îndemnaţi să sune la Serviciul unic 112.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter