Social

Poliția stă cu ochii pe șoferi și pietoni

Poliția stă cu ochii pe șoferi și pietoni

În luna ianuarie, 11 oameni au murit și 42 au fost răniți in cele 52 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor. De aceea, timp de două săptămâni, poliţia de patrulare va organiza operaţiunea "Pietonul" pe toate şoselele din Republica Moldova. Controalele se vor face pentru ca a crescut numărul pietonilor care traversează strada prin locuri interzise, dar şi a şoferilor care nu dau prioritate la trecerile de pietoni.

Încă de dimineaţă, poliţiştii de patrulare au organizat filtre pe mai multe străzi din Chisinau. Pe bulervadul Decebal, intr-o oră, 15 şoferi au fost amendati pentru că nu au acordat prioritate pietonilor.

"Nu aţi acordat prioritate pietonului. - Păi el a început să traverseze după ce eu am trecut. - Dumneavoastră sunteţi nevoit să cedaţi. - Păi eu deja am trecut, uitaţi-vă pe camere.

Revoltat de sancțiune, bărbatul a început să se dea în spectacol și a spus că va contesta amenda de 1500 de lei in instanță. Polițiștii au confirmat că nu e la prima abatere.

"Anterior a mai avut şase puncte de penalizare în baza de date. Ambele pe viteză. În total are la moment 11 puncte. Dacă persoana acumulează 15 puncte, i se ridică permisul."

Cu amendă s-a ales şi un angajat al Primăriei Chişinău care conducea un escavator.

"Amenda minimală e 1500 de lei. Matale dacă reuşeşti vina, e în jumătate. - O recunosc! - O recunoaşteţi, da? - Da."

"N-am văzut. Eu am vrut să mă aranjez pe a doua linie. Şi chiar n-am observat. El stătea pe trotuar."

Mulți conducători auto dau vina pe pietoni şi spun că aceştia nu se asigură la traversare străzii şi apar brusc pe trecerile pietonale.

"Eu eram deja pe trecerea de pietoni şi el brusc a ieşit la trecere. Trebuia să se oprească, să aştepte, pentru că eu deja eram pe trecerea de pietoni." Mai mult de 10 pietoni au fost și ei avertizați sau chiar sanctionati pentru că au traversat strada neregulamentar.

"Sigur, sunt vinovat. Recunosc că am greşit şi îmi cer scuze faţă de poliţie, dar şi faţă de societate. Nu trebuie să încălcăm, deoarece creăm situaţie de accidente."

Operaţiunea "Pietonul" se va desfăşura de astăzi și până pe 24 februarie.

ANA CHISELIŢA, ofiţer de presă, INSP: Ne dorim ca pietonii să conştientizeze faptul ca ce pericol se supun atunci când se angajează în a traversa partea acrosabilului în locuri interzise. Pe de cealaltă parte şi şoferii să fie mai prudenţi şi să reducă din limita de viteză în zonele pietonale.

Şoferii care nu dau prioritate pietonilor riscă până la 1800 de lei amendă și 5 puncte de penalizare. Dacă se repetă fapta pe parcursul unui an, aceştia riscă o amendă de până la 2500 de lei, cu suspendarea dreptului de a conduce mijloace de transport pe un termen de pînă la 45 de zile. Pietonii care traversează neregulamentar riscă până la 450 de lei amendă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter